Селскостопанският износ и транзит от Украйна да се възстанови напълно от 15 септември. За това е настоял украинският президент Володимир Зеленски на среща с Урсула фон дер Лайен в Атина.

Зеленски участва в гръцката столица във вечерята, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, посветена на разширяването на ЕС.

Той написа в социалните мрежи, че е благодарил на фон дер Лайен за усилията за възстановяването на украинския износ и транзит на селскостопански продукти и настоява те да се възстановят напълно от средата на септември. Тогава изтича срокът на забраната, която България и още четири държави - Унгария, Полша, Румъния и Словакия въведоха за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Петте държави получиха разрешение от Брюксел да забранят вноса на украинските стоки заради логистични затруднения и ограничен капацитет на складовете, които не могат да поемат увеличения украински внос. Петте държави трябва да осигуряват само транзитен превоз на четирите стоки. Украйна многократно протестира срещу забраната и настоява за премахването й

Фон дер Лайен и Зеленски са обсъдили и напредъка на Украйна по пътя към ЕС. Киев иска да започне преговори за членство в края на 2023 година.

източник и снимка БНТ