В момента над страната преминава студен атмосферен фронт, по линията на който се развива мощна купесто-дъждовна облачност, като на места част от тези интензивни явления е т. нар. “шквал”, което представлява внезапно усилване на вятъра, каза д-р Симеон Матев. Той посочи, че шквалът се характеризира с внезапен, но много силен порив на вятъра, който за секунди може да достигне скорост от 50-60 км/ч. Лятото си продължава, до сега имахме необичайни дори за лятото горещини и това захлаждане по-скоро ще нормализира температурите, каза д-р Матев.

Шкваловите линии понякога са опасни, защото от чисто инженерна гледна точка, част от материалите на инфраструктурата не издържат при това внезапното усилване на вятъра.

Измерените количества валежи от нощта срещу неделя не са значителни, въпреки че на места в Югозападна България достигнаха до 45 л/кв. м. С изместването на студения фронт на изток дори ще има места, които ще останат незасегнати от валежните процеси, но ще има временно заоблачаване и засилване на вятъра.