12 бели гълъба и 112 балона бяха пуснати в Бургас в памет на 12-годишната Валя Димитрова, която бе блъсната от кола през 2011 г. на пешеходна пътека на ул. „Транспортна”. Днес нейни близки се събраха, за да почетат момичето и всички загинали по улиците на страната. Цветя обсипаха пътното платно в района на пешеходната пътека, където и днес стои транспарантът: „Валя Ви моли да спрете”.

„Макар че тези цветя ще бъдат прегазени така, както смачкаха моята Валя”, каза майка й Мария. Сред хората бяха и кметът Димитър Николов, както и директорът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

„Най-важното е човешкият живот. Всеки участник в движението, пешеходец или водач на превозно средство трябва всяка минута да се води от тази мисъл”, каза старши комисар Калоянов.

„Преди 12 години пресичайки по пешеходната пътека, загуби живота си моята 12 годишна племенница Валя... Това тъжно начало, беляза началото на нашата борба за безопасни улици. Няколко родители, загубили децата си се обединиха в една идея- да не загиват повече деца по улиците на България. След като направихме множество срещи и преминахме от "Вие не сте експерти" до "Ама това няма как да стане" все пак с тези родители, успяхме да накараме институциите да се размърдат и успяхме да направим някои важни промени в закони и наредби, касаещи безопасността. Но... няколко години по-късно нещата отново не са добре и продължава да се загива нелепо по улиците. Нека напомним на обществото, че само то има силата да промени всичко това! Само активно гражданско общество може да направи така, че живота и здравето на хората да бъде приоритет на управляващите!”, споделя чичото на Валя – Михаил Попов.