Устойчивата мода набира все по-голяма популярност. Особено сред онези, които искат да намалят вредното въздействие на модната индустрия върху околната среда. А и да спестят пари. Затова те се насочват към винтидж бутици и магазините и сайтове за дрехи втора употреба.

Факт е, че в тях могат да намерят не само изгодни, но и красиви, запазени, дори актуални дрехи.

Но дали е удачно, когато решим че имаме нужда от нов бански костюм за лятото, да прибягваме до услугите на подобен тип магазини.

Има хора, които не изпитват притеснения да закупят употребявани бански. Но има и такива, които са категорично против - заради възможни рискове за здравето. И за да разберем къде е истината, най-добре е да се допитаме до мнението на специалистите. Ето какво казват те по въпроса пред Independent.

Поради естеството на предназначението си банските костюми обикновено са твърде прилепнали по тялото. Това не позволява на материята да "диша" и следователно се превръща в лесен "капан" за влагата. А гениталната област - зоната, която покрива банския, е особено податлива на негативни реакции при продължителен контакт с влага. Това означава, че тъканта може да се превърне в развъдник на гъбични или бактериални инфекции.

Тя може също така да съдържа следи от кожни клетки на предишния собственик като стафилококи. A носът и перинеумът са най-често срещаните места в човешкото тяло, в които се развъжда за тази бактерия.

И все пак, реалният риск от заболяване е малък. А и идеята, че може да се заразим с полово предавана болест по бански костюми е мит, категорични са специалистите. Подобни заболявания могат да се предават само при контакт между хора или чрез заразена кръв.

И за да се сведе до минимум всякакъв риск от заболяване, задължително е изперем банския костюм втора употреба, преди да го облечем. Препоръчително е това да бъде при температура 60 градуса или дори по-висока. Тъй като спорите на гъбичите, като често срещащите се кандида албиканс, са устойчиви на по-ниски градуси.

В крайна сметка, същата грижа важи и за чисто новия бански. Затова ако имаме колебания какъв костюм ще изберем за лятната си ваканция, трябва да се доверим най-вече на собствената си преценка. Все пак, банските са дреха, която се носи едва няколко пъти в годината.