Шест институции започват мащабни съвместни проверки за спазване на правилата за движение по пътищата. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

До 21 юни т.г. ще бъде изготвен график за провеждането на т.нар. всеобхватен контрол, в който ще се включат Министерството на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Това е една от спешните мерки, набелязани на среща при премиера акад. Николай Денков по една от приоритетните теми на правителството – безопасността по пътищата.

До края на юни интензивно ще се работи също по мерките за обезопасяване на пътните участъци с повишен риск от произшествия. Ще се наблегне на още една мярка за превенция: временно ще се спират от движение превозни средства с установени опасни технически неизправности.

„Без системно и последователно усилие от всички институции няма как да има устойчив резултат. Започваме с това какво заварваме и как подемаме задачите, какво да надградим, за да търсим резултати в кратък и в дългосрочен период“, заяви премиерът акад. Николай Денков.

В днешната среща в Министерския съвет участваха министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и съобщенията, на електронното управление и ръководители на агенциите „Пътна инфраструктура“, „Автомобилна администрация“ и „Безопасност на движението по пътищата“.