Годишната инфлация през май е 10,1 на сто, а месечната -0,1%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-много през петия месец на годината са поскъпнали алкохола и цигарите - с 1,1 на сто, облекло и обувки с 1 на сто, здравеопазването, храните и безалкохолните напитки с 0,5 на сто. В същото време намаляват цените на развлеченията и културата с 3,4 на сто, транспорта с 2,5 на сто и разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-0.4%).

Инфлацията от началото на годината (май 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 2,8 на сто, а средногодишната инфлация за периода юни 2022 - май 2023 г. спрямо периода юни 2021 - май 2022 г. е 15,8 на сто, показват още данните на НСИ.

Общото увеличение на цените на хранителните продукти е с 0,5%, като най-много се е вдигнала цената през май на кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 11,1 на сто, ябълки - с 5,9 на сто, цитрусови и южни плодове - с 5,5%. Освен това по-скъпо ни струват да си купим още зеле, малотрайни и трайни колбаси, бира, свинско месо, кайма, зрял лук, гъби, ориз брашно, зрял боб, шоколад, сол, плодови сокове, млечни масла, оцет, сирене, леща, минерална вода, хляб, вино, риба, чай и зеленчуци като цяло.

В същото време през май са поевтинели домати, краставици, пипер, яйца, прясно мляко, кашкавал, кисели млека, извара, зърнени закуски, чесън, ракиите, агнешкото.

Повече сме плащали през май още за пелети, почистващи препарати, перални, съдомиялни, хладилници, облекло, цигари, услуги в заведения и ресторанти, настаняване в хотели, закупуване на велосипеди, климатици, резервни части за автомобили, продукти за лична хигиена, козметика и нови автомобили. В същото време цените на международните полети са поевтинели със 17,4 на сто, показват данните на НСИ. През май са намалели и разходите за централно газоснабдяване - с 15.9 на сто. Освен това метанът е поевтинял с 11,3 на сто, газът с 11,1 на то, а хотелите в курортите - със 7,7 на сто.