Водата в морето вече се затопля и има достатъчно калкан и сафрид. Това обясни пред „Телеграф“ доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

„Миграциите вървят нормално, особено на сафрида. Знам, че рибарите ловят и калкан. Що се отнася до трицоната, не мога да кажа, защото трябва да направим проучване. Тогава ще обиколим цялото Черноморие, за да проследим тенденциите“, каза Райков.

Учените вече се подготвят за поредния мониторинг, който ще бъде след месец. Тогава те ще изследват шест вида риби, които са от търговско значение за страната ни. Това е практика всяка година, за да се проследи кои видове намаляват и дали има нови.

Според доц. Райков топлата и безснежна зима оказва влияние върху зоопланктона, който е храна за рибите. Заради високите температури повърхностният слой на водата няма как да изстине и миграцията му се нарушава. Това пък размества самата хранителна пирамида.

„Когато водата е по-топла, рибите търсят по-дълбоки слоеве. Тогава мигрира и рибарите нямат улов. Така е и когато има миграция на хищници. В тези случаи рибата също се разпръсква и рибарите не могат да я хванат в мрежите.

По време на предишните изследвания беше установено, че някои видове в Черно море драстично намаляват. Такива са акулата и есетрата. Докато през 2006-2007 година е имало акули почти във всеки трал, сега почти няма. Причината за изчезването на есетрата пък е прекомерният улов заради черния хайвер.“

Учените не проучват рапаните, но през последните години тенденцията при тях също е негативна. По нашето Черноморие те са дребни и заради това нашенци ги ловят в Румъния.

„Имаше голям улов и сега те са малки по размер, няма и с какво да се хранят, за да се възстанови популацията. Ще са нужни години. Може да стане само ако имат хранителна база, но за целта е нужна черна мида“, коментира доц. Райков.