Знаменитата творба на Самюел Бекет „В Очакване на Годо“ под режисурата на Иван Урумов гостува премиерно в Бургас на 30 май (вторник). Преводът на постановката е на Бояна Петрова, сценографията и костюмите на Нина Пашова, а в ролите публиката ще види Георги Къркеланов, Иван Радоев, Юлиан Вергов, Моню Монев. Събитието се организира от Театър Българска армия и Културна организация „Арт ателие”, билетите са в продажба на каса НХК.

„В очакване на Годо“ е първата и една от емблематичните пиеси на драматурга Самюъл Бекет. Тя е поставена за първи път през 1953 година от Роже Блен в малкия театър „Вавилон“ в Париж. Още на премиерата пиесата се превръща в сензация. Задържа се на сцената чак до 1958 г. и има над 400 представления, които са посетени от повече от един милион зрители. Две години след забележителната парижка премиера, пиесата е реализирана за първи път и във Великобритания от Питър Хол. Повечето появили се рецензии тогава са негативни. Ситуацията е преобърната от рецензиите на Харолд Хобсън и Кенет Тайнън.

„В очакване на Годо“ печели призванието „Най-противоречива пиеса на годината“. Това е награда, която не е връчвана оттогава. Кой изобщо е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? Има ли го изобщо? А ние съществуваме ли? Драмата на Бекет търси цялото знание за битието единствено в човека. Кризата на идентичността е продължена в кризата на езика. За Бекетовите персонажи важи признанието, което авторът прави за себе си: „Нямам какво да кажа, нямам с какво да го кажа, но не мога да говоря“. Езикът не изразява личността и не съобщава нищо сигурно. Той служи просто за средство за комуникация, от която не произлиза нищо освен самота.

„Първо бях затворник на другите. Така че ги напуснах. След това бях затворник на себе си. Което беше по-лошо. Така че напуснах и себе си,“ казва Бекет. „В пиесите си Бекет поставя въпроса за необходимостта да понесеш съществуването, изгаряйки от желание да го напуснеш, който ни връща към въпроса на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш?“.

ЕСТРАГОН: Хайде да вървим. ВЛАДИМИР: Не можем. ЕСТРАГОН: Защо? ВЛАДИМИР: Нали чакаме Годо. ЕСТРАГОН: Вярно. Елате да посрещнете (или не) Годо – или поне да участвате в неговото очакване. Билетите за премиерата на пиесата са в продажба на каса Културен дом на НХК. За повече информация и резервации тел. 0894898098 Маруся Русева, Арт ателие.