Всеки четвърти четвъртокласник в Германия не може да чете правилно. Според проучвания германските деца се представят по-зле при четене от връстниците си в редица други страни, като причината за това не е само пандемията.

PIRLS - едно от най-авторитетните проучвания в света, отчитащо тенденциите при учениците, отвори данните си от проучване проведено през 2021 година. Проучването се провежда на всеки пет години. Според него българчетата в четвърти клас, макар и с лек спад в броя точки, се справят значително по-добре с четенето от връстниците си в Германия.

Рени Аккисла преподава български език в германски училища от години по програмата „Rоден език“. Така тя среща български деца, учещи в Германия. Въпреки че според проучванията български четвъртокласници се справят по-добре от германските си връстници, Рени има своя прочит по темата от опита си в клас.

"Според мен се дължи на възпитанието вкъщи, на ежедневието ни. За съжаление, с нaвлизането на техниката, на дигитализирането, децата много по-лесно възприемат това. Всяко дете вкъщи има таблет, отколкото книжка. Всички приказки, които ние едно време сме ги чели, те ги прослушват евентуално, ако изобщо слушат такива. Разбира се, че и пандемията има някаква роля, но не си мисля, че това е основната роля", посочва Рени Аккисла, учител по български език в Германия.

Рени казва, че причина за статистиката в Германия, са много чужденци, които търсят по-добър живот. "Това се дължи повече на това, че в Германия има много повече националности, които живеят заедно. В последно време бежанската вълна също насити германските училища със страшно много новодошли ученици, които тепърва учат немския език. И си мисля, че това е една от основните причини тази статистика да сочи тези данни".

А учениците на Рени четат на два езика, пише NOVA. Това са деца родени или дошли в ранна възраст, и израстващи в Германия. За тях има специална програма, за да учат родния си език в училище, макар и като чужд.