Бургас се готви тази година за най-мащабното досега празнично шествие на бургаските детски градини, училища, научни и културни институти, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май.

След като миналата година 7000 деца, ученици и учители преминаха празнично през централната част на Бургас, този път само записалите се до момента участници са близо 10 000 души.

В общоградското отбелязване на 24 май ще участват 33 детски градини, 44 училища, представители на четирите университета в Бургас, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави ще допринесат за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града.

Празничното 24-майско шествие ще потегли в 10:30 часа с маршрут: пл. „Тройката“ – ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Балюстрадата до Културен център „Морско казино“.

След достигане в Морската градина учениците на всяко училище ще поднесат цветя на паметник от Алеята на възрожденците, след което могат да посетят един от двата концерта, които ще се проведат веднага след шествието на открита сцена „Охлюва“ и на Летния театър.

За безопасното протичане на празничното шествие ще бъде затворена за движение на автомобили улица „Левски“ в участъка от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Стефан Стамболов“. Пресечните улици на бул. „Алеко Богориди“ ще бъдат с регулирано от органите на реда движение.

Веднага след шествието от 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ ще започне празничният концерт „Език свещен“ с участието на детски хор „Милка Стоева“, вокална формация „Морски песъчинки“ и смесен хор „Родна песен“. Водещи ще бъдат Пепа Николова и Никола Парашкевов.

В 11.30 часа в Летния театър ще започне втори празничен концерт – „Фолклорни ритми“ с участието на ДФФ „Шарени гайтани“, гайдарски състав към ЦПЛР, ДФА „Радост“, ДНХ „Трепетлика“, Паола Йорданова, възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ и ФГ „Тракийски танц“ към ОУ „Елин Пелин“.

В Дружество на художниците в Бургас на ул. „Александровска“ № 22 от 13.00 часа ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“ и ще бъде връчена наградата „Млад художник на годината“.

От 13.00 часа честванията ще се преместят в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, като първото от тях е „Книгата, която ме намери“ или „Сляпа среща с книга“, когато деца и възрастни ще получат книга-подарък от Библиотеката.

Снимка: архив БургасИНФО