На снимката: Юристът Стефан Кенов

Хроничен глад за кадри в бизнеса с нелегален трафик на мигранти, на фона на засиления наплив, високата пропускливост на границата ни с Турция и настъпилия осезателен дисбаланс в търсенето и предлагането, принуди „мениджмънта“ в сенчестите структури да отвори нови работни позиции. Търсят се: шофьори, логистици, пълномощници, както и среден консултантски състав - счетоводители, юрисконсулти и адвокати, които да осъществяват свръзка по веригата надолу и да организират по - лесен пробег на бежанците през територия на страната ни до Западна Европа.

Това показа бърза репортерска проверка за свободните работни места в бранша след широко обществено допитване сред лица с различни процесуални качества - от двете страни на закона.

„Мулета“, например, вече се набират и с обяви в интернет. Офертите са представени като работни позиции за „шофьори на ВИП-таксита“. Актуалните предложения са за персонал със следните квалификации- чисто съдебно минало и шофьорска книжка, категория Β. Предишен опит в специалността, не бил задължителен. Но пък било предимство, ако любител – шофьорът е превърнал хобито си в професия и е успял да извърши няколко курса с мигранти, без да бъде заловен. Като виц звучат твърденията, че имало и хора, които изпращали автобиографиите си на посочените координати, а с одобрените кандидати се свързвали по телефона. Потърпевшите не разкриват дали са изискали от тях и мотивационно писмо.

Тази нова схема осветлиха юристи, като по думите на Стефан Кенов от Бургаската адвокатска колегия, в капана на съсловните организации, свързани с мигранския бизнес, попадали безработни, студенти, бармани, че дори и пенсиониран полицай с чин майор от Украйна-бесабарски българин, пристигнал у нас след обявяването на руската инвазия. Той е задържан в страната ни в микробус, натоварен с мигранти, с украинска регистрация. А пред разследващите при ареста обяснил, че бил нает да извърши курса до границата по обява за ВИП транспорт срещу сумата от 1 500 евро, които му обещали.

Вербовки, каза още адвокат Кенов, се извършвали и в нощни клубове. Според юриста, в схемата били свързани наркопласьори, на които била поверена задачата за подбор на кадрите. Стратегията за действие наподобявала своеобразен отдел „Човешки ресурси“, структуриран във всяко едно микро, малко и средно предприятие.

Набирали се основно младежи с уклон към злоупотреба със синтетични наркотици, които обаче нямали влезли в сила присъди. Чистото съдебно минало, обясни правистът, било застраховка, че случай на задържане, „мулетата“ могат да излязат на свобода, максимум до 72 часа. Продължителният престой не бил желателен, тъй като имало вероятност зад решетките, в случай на рецидив, задържаните да бъдат подложени на по-задълбочен разпит от разследващите и да излязат наяве важни детайли от йерархията и евентуални чадъри в схемите за връзка на „транспортерите“ с бежанците. Макар че, пак според прависти, това е малко вероятно, предвид свръхнатовареността на службите, отново заради засиления мигрантски натиск. С това се обяснява и скока в бързите производства за трафик на хора.

А междувременно в бизнеса се включват все по-широки слоеве от целокупното население. В ролята на хазаи влизат местните фермери, които са превърнали овцеферми, кравеферми и пр. стопанства в своеобразни хостели, където бежанците нощуват, преди да бъдат натоварени в автомобили и откарани до столицата, а оттам до страните от Западна Европа. Неотдавна пък мигранти бяха открити в стопанисваната от ВиК помпената станция край Карнобат. Адвокат Кенов обаче предупреди и транспорери, и хазаи, и логистици, че вероятността да получат обещаното възнаграждение е малко вероятно: „Парите се оставят още преди да се стигне до ЕС и се плащат преди крайната дестинация. Чувал съм, че задълженията щели да се платят някакви братовчеди, чак при пристигането в Англия. Вие представяте ли си от Турция до Англия колко перипетии са това и тези тук местни 18-20 годишни момченца ще си чакат 1000-та евро които най-вероятно никога няма да получат“.

Разплащанията обикновено вече ставали през т.нар. система „Хавала“, която позволява прехвърлянето на парични средства посредством т.нар. хавалдари, които се намират в Истанбул. Те са гаранти, че услугата по прехвърлянето през границата ще бъде платена. Хавалдарите в Истанбул имат свои хора в София, които поддържат връзка по трасето със свои колеги във Виена и Берлин. Щом бежанецът бъде прехвърлен на наша територия той предоставя на посрещача си съответния код, с който доказва, че е дал пари кеш.

Свидетели разказват, че самите мигранти, които преминават през България, заради спецификата на „респективните действия“ срещу тях, избягвали да носят в себе си пари в брой и ценности. Това се посочва и в доклад на неправителствената организация „Хюман Райтс Уотч“, според който властите у нас ограбват, събличат, и използват полицейски кучета срещу хора, търсещи убежище, след което ги връщат обратно в Турция без официално интервю или процедура. При неотложност, по примера на наркомулета, бежанците криели парични суми и бижута в анатомични отверстия.

Все пак, ако имат късмета все пак да избегнат сблъсъка си с властите, мигрантите са подложени на набезите на роми. През последните месеци в Средецко отново са се активизирали мародери, които атакували чужденците посреднощ с каруци. Твърди се, че по вече доказал ефективността си почин, група бежанци били съблечени чисто голи, принудени да клякат с цел ревизия на анатомията им за пари и ценности. Чужденците били събути, а обувките им захвърлени. Свидетели разказват за засилване на напрежението, чуждеците вече оказвали и яростен отпор, а вече имало няколко случаи, при които местни откривали убити или завързвани за дървета кучета.

Занаятът очевидно е изключително доходоносен, споделят местните, защото с пари, задигнати от мигранти, роми вече са се сдобили с автомобили на стойност пет цифрени суми и така, както трафикантите на бебета от преди едно десетилетие, иначе социално слабите представители на етноса, постепенно започнали ремонт за десетки хиляди левове на къщите си.

Изострен апетит към пазарната ниша проявяват и чужденци. Особено внимание може да се отдели на жителите на бивши Съветски републики. Заради законовите изисквания за покупка и регистрация на автомобили от граждани от трети страни, използвани за трафика на мигранти, се наблюдава раздвижване и на този пазар, като за съдействие се търсят наши счетоводители, юрисконсулти и адвокати. Често няколко моторни превозни средства са регистрирани на фирми, които не изпълняват транспортни дейности. Наскоро в Бургас пък кола, натъпкана с бежанци, навлязла директно в областния център след гонка в полицията, се оказала регистрирана на името на жител на софийския квартал „Факултета“. Щом мъжът бил извикан за справка от София в Бургас станало ясно, че бил собственик на фирмата, с която автомобилът бил закупен. Човекът признал, че реално нямал нищо общо с дружеството и му платили 100 лева за услугата да предостави данните си.

Прави впечатление, че само за последния месец в Бургас има 64 новорегистрирани фирми и такива, които са прехвърлени на току- що навършили пълнолетие лица и пенсионери. На част от тях има регистрирани микробус и по няколко автомобила, без да се занимават с транспортна дейност.

Отново граждани на бившия Съветски блок набират и пълномощници, които да им прехвърлят вече автомобили. Така например, с пълномощно 35 – годишен молдовец се е сдобил с "Тойота Превия", с която преди да бъде задържан от полицията в Бургас през август м.г. превозващ нелегално шестима сирийци,е преминал със същия този автомобил 34 пъти през ГКПП Дунав мост. Пътуванията са осъществени от март до началото 2 август м.г. Интересна подробност е, че влизането и излизането са извършвани за кратък срок, най-често през ГКПП Русе-Дунав мост, в повечето случаи в тъмната част на денонощието- от 23.00 до 04.00 часа сутринта, а понякога и в рамките на един и същи ден. По-голямата част от дните пък се оказват почивни.

С решение на съда молдовецът е получил условна присъда, а по закон автомобилът е върнат на упълномощителя.