Чаканата новина за спортен Бургас тази вечер стана факт, след като официално зала „Арена Бургас“ отвори врати. На откриването присъстваха президентът Румен Радев, министрите на спорта Весела Лечева и на регионалното развитие Иван Шишков, областният управител Мария Нейкова, както и кметът Димитър Николов, който през годините положи огромни усилия за нейното завършване, а днес празнува рожден ден.

„В историята на всеки един голям град такава зала се изгражда за период от 50-100 години. Щастливи сме, че сме съвременници на изграждането на такова голямо спортно съоръжение. Много е дълъг списъкът. Няма вид спорт, няма вид културно събитие – концерт, което да не може да се провежда в тази зала. Това е предизвикателство за всички организатори да инициират събития тук. Пожелавам успех на всички, които ще се състезават, на тези, които ще провеждат културни събития. Пожелавам бизнес за туризма в Бургас, защото именно такава зала може да увеличи сезона в региона. Да ни е честита зала“, каза кметът Димитър Николов.

Той подчерта заслугите на правителството на Бойко Борисов, което започна залата,на служебното правителство, в което министър Весела Лечева я финализира, казвайки, че тя трябва да се довърши, благодари и на президента Румен Радев, както и на министъра на регионалното развитие Иван Шишков.

„Днес е знаков ден в новата история на Бургас и областта. Отваря врати най-голямото спортно съоръжение, строено в момента. Горда съм, че Бургас ще се превърне в международен център на спорта, предлагащ най-модерното оборудване за провеждане на световни и европейски състезания. Днешният ден е събитие, чакано дълго, както от спортната общественост, така и от жителите на Бургас“, каза областният управител Мария Нейкова.

„Дългият строителен маратон завърши с шампионски финал. Имам удоволствие да връча разрешението за ползване на тази страхотна зала“, заяви министър Шишков.

„Това спортно съоръжение може да даде възможност тук – в България, в Бургас, да бъдат организирани едни от най-големите и вълнуващи спортни събития. Няма как да пропусна, че минахме през много трудни предизвикателства, но любовта към спорта, грижата за него ни даде сила и възможност да обединим усилия, така че това спортно съоръжение да бъде днес открито и да даде възможност на най-добрите отбори.“, заяви министър Весела Лечева.

„За мен е огромно удоволствие, за да открием днес заедно най-модерното спортно съоръжение в България. Изграждането на съвременна спортна инфраструктура е от ключово значение за развитието ни като нация, не само за постигане на високо спортно майсторство, но най-вече за масов спорт, за подобряване здравето на хората и за духовното и физическо развитие на младите хора в България. Бургас – най-модерно развиващият се град в България заслужава и отдавна чака тази зала.“, каза президентът Румен Радев (Какво още каза той - ВИЖТЕ ТУК).

Първата среща в новата зала, която започна тази вечер, е мач №3 от полуфиналната серия на Националната баскетболна лига между „Черноморец“ и „Рилски спортист“. Входът е свободен.

Зала “Apeнa Бypгac” е на пет нива. Тя е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички лекоатлетически дисциплини, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много дp. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли, тpиeтaжeн пapкинг, както и допълнителни обслужващи помещения. „Арена Бургас“ ще се управлява от държавното дружество „Академика 2011“.

Тя има 5500 седящи места, а при концерти може да събере 15 000 души.