Морската ваканция за двойка или семейство с дете ще е на достъпна цена още само месец или до 15 юни, а след това излиза двойно повече, съобщава „Телеграф“.

Очакванията са след 15-20 юни бюджетът за морска ваканция да набъбне с минимум 30% или най-малко със стотина лева отгоре само за нощувките. Хотелите вече са пуснали цените за новия сезон, като те нарастват с наближаване на силния летен сезон. Освен това през юли и август традиционно се вдигат и цените в заведенията по Черноморието.

Така, ако в момента порция цаца с бира е 10 лева, то след месец ще е поне с 30% по-скъпо. С толкова ще бъдат повишени и цените на нощувките, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред „Телеграф“. Очакванията са след 15 юни да отворят 90% от хотелите по морето, а туристите ще са с 12 на сто повече спрямо юни.

От офертите за по-луксозните хотели става ясно, че юли ще бъде само за тузари, които ще трябва да платят почти 200 лв. отгоре спрямо юни за една и съща двойна стая с хубав изглед. Сред предложенията има за 410 лв. на ден двойна стая през юли в Несебър. В същия хотел, същото помещение и при същите условия струва 270 лв. през юни. Цената е на база ол инклузив.

Така за седмична ваканция за двама трябва да платите близо 1900 лева през юни, а през юли с 1000 лева отгоре. Рекордьори по високи цени са Варна и Несебър. В морската столица в топсезона около 20 юли искат 670 лв. за нощувка в 5-звезден хотел за двама възрастни в двойна стая с изглед към морето. Настаняването е на база ол инклузив. Апартаментът удря 8 стотака на вечер.

Скъпо е и по Южното Черноморие в разгара на сезона. За нощувка в тузарски хотел през юли в Созопол трябва да платите 425 лв. за двойна стая с изглед към парка, като към цената е включена единствено закуска.

Точно с 10 лв. отгоре е нощувката в 4-звезден хотел в Несебър в стая с изглед към града. Настаняването в 4-звезден хотел в Несебър на база ол инклузив в топсезона ще ви излезе около 600 лв. за двойна стая с изглед към морето.

За тези пари ще имате възможност да ядете и пиете на корем, но няма да имате възможност да ползвате безплатно шезлонг и чадър на плажа. В стаите не се предлагат халати за гостите, а настаняването с домашни любимци е забранено.

Повече от двойна е разликата в нощувките между 4- и 5-звездните хотели и къщите за гости. Ако за 5-звезден роман ни искат 200 лв. на ден, и то с намалението и само с включена закуска, в малките хотелчета цената ще е между 70 и 80 лв.

В къщите за гости нощувката в повечето курорти върви около 50-80 лв. през юни, като в топсезона цената се вдига с 10 лв. В станалия популярен напоследък комплекс Елените нощувките тръгват от 80 лв. за юни, като повечето цени са между 100 и 200 лв. на вечер.

През юли цените скачат на 400 лв. В Златни пясъци цените отстъпиха спрямо минали години и в сравнение с по-популярните курорти, като в четиризвезден хотел в топсезона ще ви настанят наполовина по-евтино, отколкото в Несебър или Созопол например. За 80 лв. например може да резервирате двойна стая с изглед към морето и с включена закуска в луксозен тризвезден хотел.

По Южното Черноморие за същия клас комплекс ще трябва да платите двойно. Въпреки това и там има огромна разлика в цените в началото на юни и в средата на юли. Между 100 и 120 лв. повече ще ви излезе на ден почивката, ако решите да изкарате отпуската си в курорта около 20 юли или през август.

Хотелите по морето масово лъжат за разстоянието до плажа. Много често клиентите се оказват подведени и вместо на 100 метра, както информират от рецепцията при резервация, пясъчната ивица се оказва на 400 метра. За това се оплакаха и туристи от Несебър. „Миналата година резервирахме стая в хотел, който трябваше да е на 200 метра от плажа.

Когато пристигнахме, се оказа, че е много повече. Всъщност преди резервацията при наше запитване по телефона от хотела ни казаха, че разстоянието е 200 метра. Когато видяхме, че това не е така, отворихме и сайта на комплекса.

В запитване на други клиенти оттам са отговорили, че се върви не повече от 200 метра, но в самото описание на хотела пише друго – че най-близкият плаж е на 400 метра“, разказа Ивелина Венкова от София.