Българинът пести от хляб, яйца и месо, за да му останат средства да посрещне другите си нарастващи разходи, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за доходите на домакинствата през първото тримесечие.

Тримесечният общ разход средно на лице от домакинство от януари до март 2023 г. е 2149 лв. и се увеличава с 18 на сто спрямо същото тримесечие на 2022 година.

За същия период според НСИ приходите са нараснали с 19,3 на сто до 2394 лева на месец. С други думи приходите на човек на месец са с 798 лева, а разходите - 716 лева. Тоест в най- добрия случай ни остават за извънредни харчове като счупена кола, ремонт по жилището, посещения на лекар или екстри като лични глезотии по 82 лв. на месец.

Една трета от приходите ни отиват именно за храна, а една трето от приходите на домакинствата не идват от трудови възнаграждения, а се дължат на изплащаните от държавата пенсии.

В същото време през април инфлацията се забавя до 0,3 на сто за месеца, но годишната остава висока - 11,6 на сто, показват още данните на НСИ. Най-много за периода от са поскъпнали облекла и обувки - с 5,4 на сто.