Световният рекордьор по плуване и единствен българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка през Гибралтарския проток миналата година Цанко Цанков се завърна от работно посещение в САЩ. В продължение на две седмици престой зад Океана Цанков договори предстоящето си плуване от световната верига най-трудни плувни маратони в света – Ocean 7. Събитието, в което участие ще вземе нашият състезател, ще бъде на 27 август от остров Санта Каталина до Лос Анджелис с дължина 37 километра във водите на Тихия океан. Бургазлията се запозна с местния екип от лодководачи и технически лица, които ще го съпровождат през цялото време на предстоящото състезание. До момента в историята няма друг наш сънародник, който да е взимал участие в престижната надпревара в САЩ, която е част от Световната федерация по плуване в открити води – WOWSA. Българинът използва и част от времето си да тренира в студените води на океана в близост до мястото на финиширане, в района на пристанището Сан Педро.

„ Много ползотворни срещи проведохме на американска земя с хората от Световната федерация и местния екип, които са ангажирани със състезанието. Това е официално събитие и се администрира от WOWSA, като има доста изисквания и правила. Някои от тях са, че не може да се ползва неопрен за плуване , въпреки студената вода и продължителното време в нея. Другото важно е, че старта ще бъде даден вечерта американско време и ще бъда осветяван във водата от специална лодка. Ще има и плавателен съд, който е снабден с техника против акули и китове, които по това време от годината присъстват около Санта Каталина и могат да създадат проблем на плувците. Страх нямам, притеснения също. Искам да го преплувам и ще съм подготвен да го направя. Ще опитам и световен рекорд по трасето, но това зависи от много фактори, като вълнението, теченията и вятъра. Около 8 часа ще бъда във водата. Силно съм впечатлен от професионализма на американските специалисти, които отговарят за този маратон от Санта Моника до Лос Анджелис. Имам им пълно доверие и заедно с моя екип ще се стиковат бързо. Огромна благодарност към всички наши сънародници в Лос Анджелис и района. Не съм очаквал толкова приятни срещи и подкрепа. Видях се с доста от тях и всеки е готов да помогне с каквото може. За съжаление няма да могат да се движат около мен с лодки, защото е забранено, но знам, че от сега подготвят организация за финала на състезанието. Шапка им свалям за прекрасното отношение и ще дам всичко от себе си , за да ги зарадвам в края на месец август. Направих няколко тренировки в Океана докато бях в Калифорния. Много трудни условия и студена вода, но така ще бъде и на самото състезание. Не спирам да тренирам в родния ми град Бургас, като редувам плувания в Черно море и басейн. Амбициран съм да успея и в САЩ и да завърша втория от общо седем най-трудни плувни маратони в света“, сподели Цанко Цанков.

Освен от българската общност в Лос Анджелис българският състезател получи подкрепа и от генералния ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов, който прие Цанков и неговия треньор на работна среща през миналата седмица. На нея Цанко запозна консула с предстоящото състезание и му сподели особеностите и рисковете на плуването в открити води .

Освен с всекидневните тренировки Цанко Цанков се занимава и с организацията на предстоящия плувен маратон „ Порт- Бургас“ 2023, който е международен и тази година ще бъде на 8 юли ( събота) в Акваторията на Морска гара в Бургас.

Подробности за участие и записване в маратона : www.burgasmarathon.com

снимка: архив Бургасинфо