За последния месец дизелът е поевтинял с 19 стотинки за литър, като тенденцията е цената му да продължи плавно да намалява, прогнозират от специализирания сайт, който следи продажната стойност на горивата на дребно у нас - fuelo.net.
През последната седмица шофьорите зареждат дизел с 6 стотинки по-евтино на литър спрямо преди седмица, а за последните 6 месеца цената му е намаляла с 86 стотинки за литър. Средната продажна цена на дизела в бензиностанциите в страната в момента е 2,51 лева за литър, докато през ноември цената му е достигала до 3,37 лева за литър или въпреки държавната отстъпка от 25 стотинки за литър към момента цената му е много по-изгодна.

Най-евтино можете да заредите дизел на бензиностанция в Белослав - срещу 2,20 лева за литър. Същото количество гориво обаче струва 2,75 лева за литър в морския курорт Слънчев бряг и в северния град на Черно море Шабла. Въпреки драстичната разлика в цената на горивото, което се използва основно от транспортния бранш и е фактор при формиране на цените особено на бързооборотните хранителни стоки, това не се отразява на потребителите на основните хранителни стоки.

Цените на едро на храните, наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържища през изминалата седмица падат, както и транспортните разходи за доставянето им до щандовете, но в магазините това намаление не се отразява, тъй като веригите продължават да слагат високи надценки, които достигат и до над 100 процента, а средното увеличение на хранителните стоки от борсата до рафта е 55 на сто.

Според данните в сайта fuelo.net, през изминалата седмица и последните месеци намаляват цените и на останалите основни горива - бензин А 95, природен газ и метан. Средната цена в страната за литър бензин А 95 в момента е 2,55 лева за литър или с 4 стотинки по-скъпо спрямо дизела, като през последните над 5 години цените на нафтата бяха по-високи от тези на най-масовото гориво. За последния месец бензинът е поевтинял с 2 стотинки за литър, а за 6 месеца - с 39 ст./л. Най-евтино бензин А 95 можете да заредите на бензиностанция в Ракитово - срещу 2,25 лева за литър, а най-скъпо ще ви излезе ако го направите В Шабла - 2,82 лева за литър.

Пропан бутанът също поевтинява - през последната седмица с 11 стотинки за литър, а за 6 месеца - с 12 ст./л, като средната цена, на която се продава в страната е 1,04 лева за литър. В Тулово можете да напълните резервоара си с газ срещу 92 стотинки за литър, а в Бата - срещу 1,25 лв.

Безспорно за последните 6 месеца най-много е намаляла цената на метана - с 1,20 лева за килограм гориво. В момента средната продажна цена на горивото в страната е 2,26 лева за килограм, като през последния месец цената му е намаляла с 32 ст./кг.