Говорих с клиента, цялата фактическа обстановка ми я разказа на парче, няма напълно ясен спомен какво се е случило. Това, че се е озовал в затвора, че е ударил портала, влязъл е вътре - няма логично обяснение. По негови данни три дни преди случилото се е излязъл от Психото в Ямбол. Там е бил на лечение. Това е по негови думи.“, каза в кулоарите на Бургаския съд адвокат Радослав Николов, който е упълномощен защитник на Николай Стоянов – на 32 години. Днес съдът гледа мярката за неотклонение на Николай, който паркира „Мерцедес“ в следствения арест към затвора след див екшън по улиците и помитайки портала.

Николай е със средно образование, неженен, осъждан. „В психическия център в Ямбол бях заведен насила от полицаите, сега искам да отида доброволно там. Досега никога не съм правил такива неща и моля да бъда извинен за действията си. Баща ми може да го потвърди, приятелката ми – също. Аз наистина не съм добре.“, каза той.

Прокуратурата посочи, че противозаконно е пречил на двама полицаи по отношение на превенция и задържане на лице, за което има данни, че е извършило нарушения на обществения ред. Има редица експертизи, записи на камери и други и може да му се повдигне и обвинение за по-тежко престъпление. До 3 години затвор се предвижда от закона. „Налице е изключителна дързост. С действията си той е застрашил живота на случайни граждани и на служителите на затвора в Бургас“, смята обвинението.

Според адвоката на Николай става дума за бягане от полицаите, не е създал предпоставка да бъдат застрашени здравето и живота им. „Фактическата обстановка сочи, че се оказва сам срещу портал, блъска го и се озовава в затвора.. За тази част моят подзащитен не може да даде логично обяснение. Действието му е лишено от всякаква житейска логика. По моя преценка не е добре психически. Няма да се укрие, не го е правил никога. Той трябва да бъде лекуван, а не да бъде в ареста. Не можем да говорим за дързост, а за човек с тежки психически проблеми. Той казва, че е готов да се подложи на доброволно лечение. Тук не говорим за тежко престъпление. Докато бъде установено психическото му здраве, да бъде под домашен арест с гривна.“, каза адвокатът.