„Справедливост и наказателно правораздаване“ – това бе основната тема, по която главният прокурор Иван Гешев разговаря със студенти от специалностите „Право“ и „Публична администрация“ в Бургаския свободен университет.

На срещата, която се проведе днес, присъстваха още говорителят на главния прокурор Сийка Милева, апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, окръжните прокурори на Бургас, Сливен и Ямбол - Георги Чинев, Веселин Гангалов и Дойчин Дойчев.

Всеобщо е мнението, че справедливо е това, което урежда законът, но когато той изостава от съвременните обществени отношения, няма как да се осигури справедливостта, която гражданите очакват, каза Иван Гешев. Той посочи три групи проблеми в наказателното правораздаване – остарялото законодателство, недостатъчно стабилния механизъм за понасяне на дисциплинарна отговорност от магистратите и законовата възможност два еднакви казуса да бъдат решени по два различни начина, което води до разнопосочна практика.

„Наказателното правораздаване се нуждае от реформа с цел ускоряване на наказателния процес и достигане до резултат, който българските граждани очакват. А не реформа в кавички, която не премахва пречките пред правораздаването, а засилва чувството за несправедливост“, каза Иван Гешев. Главният прокурор обясни, че не може да се вменява вина единствено на съдебната система и на магистратите за това, че резултатите от правораздаването не отговарят на обществените очаквания.

„Проблемите в наказателното правораздаване съзнателно не се решават от политическата класа дълго време. За съжаление в последните години законодателните идеи изхождат от хора, които нямат представа от законодателство, от процедури“, добави Иван Гешев.

На въпрос как ще коментира т.нар. съдебната реформа и идеята за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, която се обсъжда в няколко Народни събрания, главният прокурор отговори: „Съдебната реформа“ се използва за овладяване на прокуратурата и съдебната власт и за преформатиране на политическия и икономическия живот. Това не е реформа“, коментира Иван Гешев.

Главният прокурор подчерта, че борбата с корупцията зависи от комплекс фактори - законодателство, работеща съдебна, законодателна и изпълнителна власт, дори народопсихология. „Видимата част – битовата корупция, като негативен ефект за обществото е много по-слаба от т.нар. „корупция по високите етажи“, обясни Иван Гешев.

В отговор на въпрос какви трябва да са адекватните мерки срещу домашното насилие и дали са нужни по-високи наказания, главният прокурор посочи, че механичното завишаване на наказанията за който и да е тип престъпления не е решение. „Видът на наказанието е решаващият фактор, за да се постигне превенция, всички промени в закона обаче са въпрос на политическа воля“, коментира той.

Главният прокурор посъветва студентите да работят с идея за страната си, за колектив, за общност. „България е красива, с многовековна история. Обичайте я“, обърна се той към младежите.

В знак на уважение и благодарност за срещата главният прокурор подари икона на проф. д-р Петко Чобанов, президент на Бургаския свободен университет.