На много жени, страдащи от рак на млечната жлеза, се налага да претърпят тотална лимфна дисекция или премахване на всички лимфни възли в подмишницата от страната на засегнатата ръка. Процедурата, която води до дълготрайни усложнения като отоци, намалена чувствителност и двигателни проблеми, често не може да бъде избегната, за да се спаси най-важното – животът на пациентката. Затова години наред е използвана като вид презастраховане от евентуални разсейки. В днешно време обаче, особено при жени в ранен стадий, може да се приложи друг щадящ и едновременно високоефективен метод, който е считан за златен стандарт в развитите страни. Благодарение на него по време на отстраняване на първичния тумор с голяма точност може да се определи има ли разпространение на туморни клетки в лимфните възли. Това става с помощта на гама сондата за вземане на сентинелни биопсии и мултидисциплинарния екип на Комплексния онкологичен център в Бургас. Лечебното заведение в морския град разполага с най-модерната апаратура от този вид в страната, но и с потенциала да я използва. Досега гама сондата се прилага успешно и при пациенти с меланом. Принципът на действие е същият - да бъдат открити най-близките до тумора лимфни възли, известни като сентинелни или стражеви. Обикновено това са от един до три възела, които първи поемат разпространението на туморните клетки, ако има такова. Затова умният подход е първоначално само те да бъдат отстранени и ако са чисти, останалата лимфна система на подмишницата да бъде запазена. Как обаче става откриването на сентинелните лимфни възли и защо тази процедура не може да се случи навсякъде разказва екипът на КОЦ – Бургас: онко хирурзите д-р Павел Хрусанов и д-р Николай Киселков, онко и пластичният хирург д-р Красимир Кенолов и специалистът по нуклеарна медицина д-р Олга Караджова.

Всички те благодарят на управителя на лечебното заведение проф. Христо Бозов за подкрепата и помощта за въвеждане на метода. Освен, че е една от най-модерните, тази процедура е и изключително достъпна, защото е изцяло по Здравна каса. А на пациентките не се налага да чакат, защото от КОЦ Бургас са разработили алгоритъм, по който за месец и половина да определят най-подходящото лечение.

За кои пациентки с рак на гърдата е приложима сентинелната биопсия?

„Показанията за тази процедура са наличие на тумор в гърдата до 5 см., преминати клиничен преглед, ехографско изследване и позиционно емисионна томография, от които информацията е, че лимфните възли не са засегнати от туморния процес. Ако някой от предварителните прегледи и изследвания обаче сочи разпространение на туморни клетки в лимфните възли, изполването на гама сондата като вариант отпада, защото е ясно, че пациентката подлежи на химиотерапия, а в последващ момент трябва да се направи оперативно остраняване на всички лимфни възли в подмишницата”, обяснява хирургът д-р Павел Хрусанов.

Какво означават резултатите?

Резултатът от сентинелната биопсия може да доведе до няколко подхода. Ако сентинелните лимфни възли са чисти, не се прилага лимфна дисекция. Ако микроскопското изследване установи микрометастази, което предполага все още невъзможност за разсейване на процеса в по-далечни лимфни възли, отново не се прилага лимфна дисекция. В този случай нейна алтернатива е облъчването с лечебна цел в подмишничната ямка. Ако обаче бъдат открити метастази, тогава вече се налага отстраняване на лимфните възли.

Защо изследването е високоефективно?

„Лимфните възли имат нива – образно казано това са първо, второ и трето. Счита се, че метастазите не прескачат нива. Това означава, че ако ги няма в първо, вероятността да присъстват във второ е почти никаква. И когато махнем само ниво 1 – маркираните сентинелни възли, и те не са засегнати, това спестява махането на останалите”, обяснява д-р Николай Киселков. Така лимфният дренаж не се нарушава и няма нарушаване във функционалността на ръката.

„Сравнявайки травмата от премахването на 1 лимфен възел и премахването на 18, трябва да кажем, че в първия случай травмата е минимална. Няма подутини, няма нарушена чувствителност на кожата, заради прерязани сетивни нерви, няма болкова симтоматика и двигателни нарушения. Посланието ни към пациентките е, че има много неща, които могат да им бъдат спестени благодарение на тази технология. Тя обаче е свързана с определен вид апаратура и квалифицирани специалисти, за да може да бъде направена екзактно. В КОЦ Бургас разполагаме с всичко това”, казва д-р Красимир Кенолов. Като онко хирург и пластичен хирург той е запознат с всички последствия, които пациентките преживяват.

Как се извършва сентинелната биопсия и безопасна ли е?

Първо трябва да се маркират сентинелните лимфни възли в подмишничната ямка, за да може хирургът да ги открие. Това се нарича картографиране и точно тук е ролята на д-р Олга Караджова и колегите й специалисти по нуклеарна медицина. Маркирането става с инжектиране на радионуклеид в радиус около тумора, който няма негативно въдействие върху пациента. Той се натрупа в първите лимфни възли. Това се случва за около 24 часа. Така на следващия ден след инжектирането идва ред на хирурга, който прави малък разрез в подмишницата и с помощта на гама сондата открива сентинелните лимфни възли, отстранява ги и ги предава на патолога за микроскопско изследване, което установява има ли разпространение на туморни клетки.

„С това и с отстраняването на тумора хирургичната намеса приключва, което е изключително щадящо за жената и почти не води до ранни или късни усложнения. Тогава вече може да говорим за пълно стадиране на заболяването, което дава информация какво лечебно поведение да се предприеме. За да се осъществи тази процедура е необхдоимо да има екип от диагностици по нуклеарна медицина, хирург и патолог. В нашата болница има такъв екип - нещо, което дава възможност това изследване да се провежда като рутинна процедура. В световен мащаб то е златният стандарт за диагностициране на лимфните възли, което води до екзактно стадиране на болестта. Това е нещо, което се прави от години в напредналите страни. В България за съжаление местата, където се осъществява, са две-три, като нашият Онкологичен център е едно от тях”, категоричен е д-р Хрусанов.

В рамките на два дни след сентинелната биопсия пациентът може да бъде изписан, изчаквайки резултатите от изследванията и назначаването на най-подходящото за него лечение.

Колкото по-рано бъде открит един тумор, толкова по-ефективно е справянето с него. В КОЦ Бургас обаче имат огромен опит и с пациенти в напреднал етап на болестта, за които също имат разработени различни процедури. Много от тях успяват да контолират и дори да победят заболяването. Затова не трябва да се губи надежда, а възможно по-скоро да се търси консултация с опитен лекар.