Община Бургас, съвместно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“, започва проучване на интереса към специалностите, които могат да бъдат включени за изучаване още от догодина в бургаския Филиал на най-старото висше учебно заведение в страната.

За целта ще бъде пусната анкета с въпроси, свързани с възможностите за изучаване на специалности в Професионалните направления – „Филология“, „Социални науки и науки за културата“, „Политически науки“, „Информатика и компютърни науки“, „Педагогика на обучението“, „Науки за земята“, „Педагогика на преподаването на чужд език“ и специалности в Исторически факултет.

Изследването ще обхване ученици от 11-ите класове, тъй като анкетата ще бъде разпространена на хартия в бургаските училища, сред които в профилирани и професионални гимназии, и средни училища.

Освен на хартия, проучването ще бъде разпространено и в онлайн формат, който ще бъде активен до 24.03.2023 г., за да могат повече хора да се включат в него: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3ZezN07ZkzuygM9gXkJosp0urTnCdnXyGUIo3Nw3s5t3dwQ/viewform?usp=pp_url

Изследването цели да даде информация за интереса на учениците и жителите Бургас към специалности, с които предстои да се разшири обхвата на обучение във Филиала на СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас.

Откриването на филиал на СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас е по предложение на висшето училище, въз основа на положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация, а през януари Министерски съвет излезе с решение за разкриването на филиала.

Подготовката, съгласно проекта за откриване на звеното, ще се осъществява по две специалности от професионалното направление „Религия и теология“ – „Църковен мениджмънт“ и „Християнско поклонничество“ за придобиване на образователно-квалификационната степен „магистър“ в задочна форма, и по три специалности от професионалното направление „Музикално и танцово изкуство“ – „Музикални медийни технологии и тон режисура“ за придобиване на степента „бакалавър“ в редовна форма, както „Аудио-визуален дизайн“ и „Филмова и сценична музика“ за придобиване на степента „магистър“ в редовна форма.

Филиалът в Бургас на Софийския университет ще отговори на необходимостта от кадри за туристическия и културен бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм. Подготовката на кадри с висше образование по предлаганите от Филиала специалности ще осигури редица предимства на Бургас и целия Югоизточен регион.