Срокът за паспортизиране на сградите е премахнат. Изискването остава задължително, когато човек иска да направи реконструкция или да санира. Това обяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков, предаде „Телеграф“ .

Той обясни, че промяната е направена по времето, когато на поста е била Виолета Комитова, а той е бил неин заместник. По думите му причината за това е бил фактът, че колкото и да се е удължавал срокът за задължително паспортизиране на сградите, това не се е случвало и така държава и обитатели са били нарушители.

„Хората трябва да узреят даже да не си санират сградите, даже да не правят преустройства в сградите. Това е в техен интерес. Държавата не инвестира в паспорта, той е за сметка на етажната собственост“, коментира министърът и добави, че документът е изключително важен, за да сме спокойни, че живеем в сгради, които нямат проблеми.

Арх. Шишков обяви още, че срокът за кандидатстване за саниране на сгради е удължен до края на май. Министърът коментира, че е имало забавяне по реализирането на програмата заради дълги преговори, които са водили с Европейската комисия с цел да бъде осигурена по-добра възможност за хората.

Той каза още, че са оставили водещата роля на общините, които стопанисват териториите, защото местната власт е най-близко до хората.

По отношение на оплакването, че извършваните дейности са некачествени, министърът коментира, че както при пътното строителство и при санирането има качествени и некачествени ремонти, като според него изпълнителите, работещи по сградите, са по-отговорни.

„Другият вариант беше държавата да контролира целия този процес, но е логично да продължаваме да им имаме доверие, независимо от това какво се случва.

В този процес освен общините при възлаганията етажната собственост също съблюдава дейностите, защото тя е част от него“, коментира регионалният министър, който отчете, че там поне се издават одобрени проекти, разрешение за строеж, има надзор.