Кметът Димитър Николов и ректорът на Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия бригаден генерал Юлиян Радойски подписаха споразумение за сътрудничество и подкрепа на обучението на бъдещи авиационни инженери и пилоти. Това ще предостави възможност на учениците в специалност „Авиационна техника“ на бургаската гимназия по Механоелектротехника да карат практическия стаж в сертифицираната база в Долна Митрополия.

Друго голямо предимство е, че след полагане на задължителните изпити, те ще могат да продължат своето обучение в ВВВУ „Георги Бенковски“, като освен степен бакалавър, ще получават и международна квалификация, с която ще могат да работят на всяко летище и за всяка голяма европейска авиокомпания.

От своя страна Висшето училище в Долна Митрополия ще предостави два авиационни двигатели на ПГ по Механоелектротехника за практическо обучение на учениците й.

„Настоящото споразумение между Общината и ВВВУ включва широк набор от дейности, част от които вече обсъдихме и с ръководството на гимназията по Механоелектротехника, като допълнителни обучения, обмяна на техническо оборудване и апаратура. В Бургас се обучават ученици, които се подготвят за авиационни техници. След като завършат догодина, те ще могат да продължат обучението си във Висшето военновъздушно училище“, заяви кметът Димитър Николов.

„Благодаря на кмета на Бургас за тази покана и за бъдещото ни сътрудничество. Бургас има традиции в авиацията. Едно от най-големите в страната ни летища е Летище Бургас, което също се нуждае от добре подготвени авиационни кадри. Вече имаме двама обучаващи се от Бургас - курсант и студент. Много ще се радвам ако вашите ученици карат стаж в Долна Митрополия, а на гимназията по Механоелетротехника ще дарим два авиационни двигатели за обучение“, допълни бригаден генерал Юлиян Радойски – началник и ректор на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Курсантите младши сержант Калоян Бодуров /специализация „Летец- пилот“/, който е бивш възпитаник на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, младши сержант Гергана Цветанова /специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“/ и студентът по „Авиационен мениджмънт“ Даниил Страхов, бивш възпитаник на Търговската гимназия, представиха предимствата на обучението във ВВВУ пред ученици от ПГМЕЕ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

ВВВУ „Георги Бенковски“ обучава летци-пилоти за българската армия, но също инженери и пилоти за гражданската авиация. Висшето училище има всички необходими лицензи за авиационно обучение и редица предимства като общежития, втора учебна база в Плевен, където се подготвят граждански пилоти, инструктори, летище и различни модели обучителни самолети. Освен това, съвместно с Европейската агенция по безопасност на полетите, предоставят на завършилите международни сертификати за квалификация B1, B2 и B3, които важат в целия ЕС. В него се обучават и програмисти на безпилотни летателни апарати, а в скоро време там ще получат учебен F16 и два учебни хеликоптери.