Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция заради смъртта на 18 нелегални мигранти в изоставен камион край Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските власти, научи "По света и у нас".

От прокуратурата потвърдиха информацията като се позоваха на съобщение на Апелативния съд в Солун.

"Незабавно е изпратен превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме лицето да бъде доведено пред български съд. Сроковете за това зависят от гръцките компетентни съдебни власти. До окончателното произнасяне на съда той ще бъде под арест", каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Очаква се Христов да бъде предаден на българските власти през следващите дни или другата седмица.

Тя коментира и сключените споразумения в миналото между прокуратурата и спрягания за тартор на групата, отговорна за трагедията край Локорско - Виктор Кузмов. През 2022 г. той получава присъда "лишаване от свобода" за 5 месеца за каналджийство. Преди това е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража", което се приспада от присъдата.

"Реално той е лежал в затвора месец и половина. Малко след това сключва ново споразумение по друго досъдебно производство. Както изисква българският закон, наказанията са кумулирани и той си е изтърпял по-тежкото наказание", каза Милева.

Тя изтъкна, че политическите твърдения, че прокуратурата сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите на страната, не отговарят на истината.

В момента наказанието за каналджийство е затвор до 5 години и глоба от 3000 лв. до 10 000 лв. От прокуратурата призоваха за промяна в закона, която да доведе до по-високи наказания за този вид престъпления.

Източник и кадър БНТ