Екипаж от състава на 16-а авиационна база Враждебна извърши авиомедицинска евакуация на 6- годинишното дете в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) от Бургас до София.

Самолетът излетя в 9.30 ч. тази сутрин от София към Бургас. На борда бяха лекарски екип и медицинска сестра от УМБАЛСМ „Пирогов“, бордна медицинска сестра от Военномедицинската академия и майката на детето. По препоръка на лекарския екип, полетът е осъществен на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето.

Самолетът „Спартан“ кацна обратно в 13.30 ч. на летище Враждебна, откъдето детето беше транспортирано към УМБАЛСМ „Пирогов“.

Екипажът, осъществил полета, беше в състав: командир капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е уведомен за случая късно вчера, като веднага координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Още вчера беше извършено и сформирането на медицински екип, който да извърши авиомедицинската мисия. След множество разговори с медицинските екипи на УМБАЛ – Бургас, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Военномедицинска академия, центровете за спешна медицинска помощ в Бургас и София беше решено консултацията на детето да бъде извършена в УМБАЛ – Бургас от реанимационен екип на „Пирогов“, който след оценка на клиничното състояние да прецени възможността за транспортиране.