Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути. Това обяви зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. В момента институциите представят подробности за камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско. В брифинга участват още главният прокурор Иван Гешев, Христо Кръстев, говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приела мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарвала мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция, плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

По време на брифинга бе представена хронологията на трагичния случай. Около 7.30 часа сутринта двамата шофьори, които са обвиняеми, отишли с камиона в местност до турската граница, посочена от локацията в Телеграм, от там са качили 52 човека от мъжки пол, на видима възраст от 13-14 години до 33 години. На нито един от мигрантите не се знае истинската самоличност, защото те нямат документи в себе си. Мигрантите са качени в тайниците, но малко след "Траянова врата" се е чуло от каросерията на камиона силен тропот. В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти. В този момент те са изоставили камиона и мигрантите и са тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско. С автобус стигат до централната автогара в София, а оттам хващат автобус за Бургас.

До момента са изготвени 18 съдебно медицински експертизи - заключението е, че мигрантите са загинали в резултат на асфикция - задушаване от изчерпване на кислорода.

По време на брифинга стана ясно, че част от мигрантите разпознават двамата шофьори, като хора, които са ги вкарали в каросерията.