„Много е тъжно, но е факт. За българите, санкционирани вчера по закона “Магнитски”, беше ясно отдавна, че има съмнения за мащабни корупционни схеми.

За американските власти обаче няма съмнения - те са категорични, че бившият министър на финансите Владислав Горанов е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”. Американското разследване посочва и колко точно са пропуснатите данъчни постъпления - 600 млн.лв. „, написа в официалната си фейсбук страница лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. Постът му започваше с „За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските”.

Ето какво още написа Трифонов:

„Днес партията на Горанов се отрече от него. Т.е. Владислав Горанов няма нищо общо с ГЕРБ, въпреки че в по-голямата част (над 5 години) от 10-годишното управление на ГЕРБ точно той получаваше доверието на партията за най-важното министерство - това, което управлява парите на цялата държава. Колко па да няма общо? Но така, де - след като преди Горанов остана без дом, днес остана и без партия.

За американските власти няма съмнения и за другото голямо име в санкционираните - “Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката”, “получавайки подкупи и други облаги” и е “получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки”.

У нас обаче срещу Румен Овчаров бяха прекратени дела заради изтекла давност, а условната му присъда по делото “Мини Бобов дол” този месец беше отменена. Между другото, след 16-годишен съдебен процес по източването на милиони от “Топлофикация-София”, тези дни беше оправдан и Вальо Топлото, който навремето написа прословутото писмо за помощ именно до “Р. Овч.”

2023 г. България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция.

И българските институции, и българската прокуратура отдавна трябваше да открият истината за санкционираните по “Магнитски” (и не само). Сега този скандал ни излага и пред света, и пред собствените ни възприятия за държавност. Трябва бързо и безапелационно да се реализира съдебна реформа и най-после да се свърши с тази липса на справедливост и с този срам.”