Февруари, познат като Малък Сечко, настъпва с температури около климатичната норма, но и с очакван нов циклон и снеговалежи към 2-4 февруари. Towa сочат данните и прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Средните температури за месеца ще са по-ниски от януарските в Северна България и високите полета, като те ще са близки до нулата. Доста по-топло ще е в крайните южни райони - средната месечна температура там ще бъде 2 - 5 градуса.

Сумарният валеж през месеца ще е около и над климатичната норма, която е от 30 до 60 л/кв.м. Очакваните дъждове в равнините ще са между 50 и 80 л/кв.м. и доста по-високи в планините - между 60 и 100 л/кв.м.

Февруари и март планините са опасни заради по-високия риск от лавини - бързите затопляния заедно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е предпоставка за нестабилност на снежната покривка.

Като цяло февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече процеси и снеговалежи. Една от причините е очакваният слаб полярен вихър. Като резултат от него задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа.

Времето през първото десетдневие на февруари

Времето ще бъде динамично, очакват се слаби снеговалежи по планините и силен западен вятър.

Към 2-6 февруари вероятността от преминаването на средиземноморски циклон е доста голяма. Към този момент моделите прогнозират, че той ще се вихри между 2-3 февруари. Времето ще се разваля и на много места ще паднат значителни валежи от сняг.

След този период температурите във височина ще се понижат. Очакваното застудяване ще е най-чувствително в планинските райони. Очакваните минимални температури ще са между минус 7 до плюс 2°С , а максималните - около 2-5°С.

Към края на първото десетдневие времето ще се задържи с разкъсана облачност.

Времето през второто десетдневие на февруари

Облачността ще се задържи разкъсана, а мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се затопли, като в средата на десетдневието температурите ще над нормата. Валежи не се очакват.

Към края на второто десетдневие и в началото на третото времето отново ще се развали. Очакваме преминаването и на студен атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.

Времето през третото десетдневие на февруари

През последните дни на месеца страната ни отново ще е в плен на динамично време. Максималните температури ще се понижат и ще са около нормата за този период на годината. Към този момент моделите прогнозират серия от средиземноморски циклони и повече валежи.

Любопитно: Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

· Топло ли е сега, Великден ще е студен

· Малък Сечко, ако е топъл, Великден ще е студен.

· Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло.

· Ако прегърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

· Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.