Въпреки инфлацията, с повече празненства и подаръци сме посрещнали новата 2023 година. Това показва анализ на една от най-големите у нас агенции за пазарни проучвания. Повече са българите, взели кредит, за да зарадват близките си.

„Празничната треска” през декември отмина, а изводът на експертите е, че сме били по-щедри в сравнение с предходните години, повлияни от пандемията. Кризата и финансовите затруднения обаче все пак са оказали влияние. Подаръци на кредит са купили 12% от анкетираните, докато преди две години те са били едва 3 на сто. Средства от личните си спестявания са използвали 30% от запитаните.

Не с кредит и не със спестени пари, а с лишения за себе си. Така Йорданка Терзиева е успяла да зарадва всичките си близки хора с подарък. „Тази година бяхме много доволни, защото имаше коледни намаления”, казва тя. Без тях, признава Йорданка, трудно щяла да изпълни целия си списък с покупки, затова тази година ще се подготви предварително. „Всеки месец ще отделям по малка сума за всеки един от моите близки. Т.е. ще започна с подаръците сега, още в началото на годината”, кани се жената.

Силна Коледа откъм покупки отчитат и търговците. „Тази година на Черния петък, за разлика от други години, беше по-слабо, но за сметка на това клиентите се раздадоха доста сериозно по време на Коледното пазаруване. Миналата не беше от най-силните, все пак бяхме във времето на COVID, но в сравнение с 2019-а имаме някъде между 20 и 30% ръст”, коментира Венцислав Николов от Българска ритейл асоциация.

Само 3 на сто от българите са решили да не подаряват никакви подаръци, показва проучването. Така Коледа остава най-важният празник в календара ни, казват експертите - дори с риск да задлъжнеем. „Ако, да кажем, през 2020 година около 3% от анкетираните от нас са разчитали на външна помощ - кредити, кредитни карти, сега това са четири пъти повече. Хората, които могат да заделят от заплата, също спадат като брой”, обясни директорът на компанията за пазарни проучвания, провела анкетата - Даньо Димитров.

Данните показват, че по традиция най-доволни са останали децата. 40 на сто от похарчените пари покрай празниците са били за тях. „Българинът е човек, който всичко би дал за децата си и нашите резултати също го показват - макар и много по-внимателни, макар и очакващи тази рецесия, за която всички говорим, хората са много по-склонни да отделят от малкото, което имат, за децата си”, каза още Димитров.