Двама са задържани за кражба в размер на 150 хил. лева, евро, златни накити от около 50-60 грама от младо семейство, занимаващо се с бизнес в Бургас. Парите са държани в дома на пострадалите. Това съобщиха на брифинг прокурор Мария Маркова и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„На единия е повдигнато обвинение за кражба от големи размери при опасен рецидив, предварителен сговор и използване на техническо средство – подправен ключ, като наказанието е от 3 до 15 години и отнемане на половината от имуществото. По отношение на второто лице кражбата не е извършена при квалифициращото обстоятелство опасен рецидив, при останалите две, като предвиденото наказание е също от 3 до 15 години“, каза прокурор Маркова.

Семейството е било проследявано и е бил наблюдаван обектът на престъпление. Използвано е било друго лице, което да следи пострадалите и да предоставя информация. Престъплението е извършвано технично, без следи, действали са прецизно и спокойно. Благодарение на адекватните и бързи действия на органите на полицията кражбата е установена.

„Налице е предварителна подготовка, с проучване на навиците на пострадалите – кога излизат от дома, с какъв автомобил са, кога се прибират и т.н. Тази предварителна подготовка е продължила около 2 месеца. Ангажирано е още е едно лице, което в деня на кражбата да наблюдава собствениците на жилището и техния автомобил, за да може да предупреди, ако има някакво движение.

Преди единият от тях да отиде да извърши престъплението става преобличане, паркира се автомобила, където няма видеонаблюдение, подходът и оттеглянето след извършване на кражбата става поотделно, по възможност се избягват камерите от видеонаблюдението. Сумата, която е открадната, се разделя и се открива на различни места.

Първата част е открита в дома на извършителите, а втората – в двора.“, каза старши комисар Калоянов.