23-годишният Алекс Димитров от Бургас е задържан, след като около година изнудвал чрез кошмарна схема 35-годишен мъж, от който взел 186 хиляди лева. Това стана ясно днес от брифинг на прокурор Мария Маркова и директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Едно лице е било принудено да поеме имуществено задължение в доста големи размери. Това е било придружено със заплахи, касаещи живота и здравето на лицето. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 3000 лева.“, каза прокурор Маркова.

Старши комисар Калоянов обяви подробности за това, как е действал младия мъж и каква е била схемата.

Това, което е установено до момента, че сумата „В нея участват двама мъже, единият е на 23 години, а другият – 35 години, който е потърпевшият. Извършителят е на 23 години. Двамата се запознават в бургаско заведение, поддържат контакт в социалните мрежи, възникват добри взаимоотношения между тях. По-младият е поискал парична сума като заем, върнал я навреме, последвала втора сума, която също върнал. После поискал 10 хил. лева, с които смятал да развива бизнес, от който щял да генерира печалба, която щели да делят двамата. Последвало искане за нова сума пари и следва версията, която той развил, че всъщност тези средства са за незаконна дейност – разпространение на наркотици, че полицията знае, че двамата са били дълго време наблюдавани, подслушвани, снимани и че, за да не стигне до задържането им, трябва да се плаща на полицейските служители. Като е цитирал, че тези служители са високопоставени и са от София. Започва едно предаване на пари няколко пъти, като в крайна сметка получената сума от по-младия мъж е 186 хил. лева за период от една година. Постоянно потърпевшият е убеждаван, че всеки момент може да бъде задържан, че това ще се отрази на неговото семейство. За да може да осигури спокойствието си е теглил кредит от банки, от фирми, заемал е суми от свои приятели и роднини с мисълта, че по този начин няма да се стига до неблагоприятни последствия спрямо него. Това напрежение е довело до споделянето с негови близки, откъдето ние получихме информация. Беше разпитан, беше образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура и след съласуване с наблюдаващия прокурор, беше пристъпено към неговото задържане. До такава степен потърпевшият е бил убеден, че спрямо него ще бъдат извършени репресиращи действия от полицейски служители, че се е стигнало до суицидни мисли. През цялото време е бил убеден, че е следван, преследван, сниман от полицията. Това напрежение е довело до споделяне с негови познати. Този човек работи във фирма, извършва и друг вид законни услуги. Като че ли при него облекчението, че този кошмар е свършил, е много по-голямо, отколкото съжалението от това, че е давал по този начин пари.“, обяви старши комисар Калоянов. получена от извършителя, който е безработен е била проиграна в игрални зали. Единствената по-голяма покупка е била мотоциклет от 8 хил. лева.