През последните 2 години в Бургас се изпълняваха пет проекта със сертификати за инвестиции от клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Два от тях са реализирани в местността „Мадика“, която се развива като една от перспективните бизнес зони в областния град. Те са:

* На „Търговска Лига - Глобален аптечен център“ АД – за изграждане на многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и Мозък".

* За изграждане на предприятие за опаковки за хранително-вкусовата промишленост. Инвестицията е на „Сидоренко Фудтех“ ЕООД и „Сидоинвест“ ЕООД.

Освен тях, в зона „Мадика“ развиват дейност редица други малки и средни предприятия, а интересът към изграждане на нови е сериозен. Затова Община Бургас пое ангажимент и целенасочено инвестира средства и усилия в изграждането на инфраструктура, която да подобри комуникациите в района.

В резултат бе изградена нова пътна отсечка, свързваща бул. „Проф. Яким Якимов“ със зона „Мадика“, дълга 400 метра. Вече е готова връзката от болница „Сърце и мозък“ до главния републикански път I-6 Бургас - „Ветрен“, дълга 300 метра. Работи се по локала, правещ обратната връзка – от републикански път I-6 Бургас - „Ветрен“ към зона „Мадика“. Неговото изграждане трябва да приключи тази година.

„За да обезпечим нормалната дейност на инвеститорите, като добър партньор ние влагаме общински средства за изграждането на съвременна довеждаща инфраструктура в „Мадика“. Новите отсечки дават перспектива за развитие както на съществуващите, така и на бъдещи нови предприятия в зоната, тъй като така се осъществява връзка с магистрала „Тракия“!“, каза кметът Димитър Николов.

Друга бизнес зона, която има нужда от нова довеждаща инфраструктура, за да заработи на пълни обороти, е Фаза 2 на Индустриален и логистичен парк – Бургас, разположена близо до „Меден рудник“.

Очаква се завършването на Северния обход да подобри транспортното обслужване и да привлече нови инвеститори в още една перспективна бизнес зона на Бургас – тази край така наречения Пети километър.