Две безплатни кинопрожекции ви очакват в Библиотеката на 13 януари. Ето кои са филмите в програмата:

* 18.30 ч., конферентна зала „Акад. Константин Петканов”

„ФЛОРЕНТИНСКА НОЩ” - анимация - 38 минути - продуцент и художник Пенко Гелев, режисьор Сотир Гелев, композитор Румен Бояджиев-син.

“Флорентинска нощ” е последната част от трилогия, която не е механично обединение на три филма. Това са три любовни истории, които се развиват в три епохи - в средата на 19 век, в края на същия век и в средата на 20 век, през около петдесет години. Сюжетите са вдъхновени от европейския романтизъм. Историята е необичайна за традицията на българското анимационно кино. Драматургията е построена върху фабула, на пръв поглед по-подходяща за игрално кино. Сценарият е вдъхновен от повестта на Хайнрих Хайне “Флорентински нощи”.

* 19.15 ч., конферентна зала „Акад. Константин Петканов”

“С ВНИМАНИЕ КЪМ ДЕТАЙЛА” - документален филм - 78 минути - сценарист Момчил Николов, режисьор Деси Томбушева, оператор Здравко Ружов.

Филм за един от пионерите на операторското майсторство в България. Георги Карайорданов въвежда в света на киното едни от най-прочутите днес филмови оператори в България, като Емил Христов, Иван Варимезов, Константин Занков, Емилия Стоева, Георги Николов, Калин Иванов, Красимир Андонов, Рали Ралчев. Техните разкази са своеобразно признание за таланта на учителя им и отдаване на заслужена почит към труда и личността му.