Парапланеристът, който претърпя инцидент под връх Мусала и беше докаран в бпловдивска болница от екипаж на вертолет "Кугар", е починал, пише GlasNews.

За съжаление, мъжът е починал още по пътя за болницата, а в спешното, където беше поет в 16,25 часа, са констатирали смъртта му.

Предстои аутопсия, за да се разбере причината за трагичния край.

Малко по-рано на брифинг началникът на спасителната база в Боровец съобщи, че парапланеристът, връхлетял в метеорологичната станция, е с два счупени крака.

По думите му, пострадалият е млад човек, около 30-годишен и е бил контактен до последно.

"Получихме информация от дежурния в централата в София, че има парапланерист, който е с контузия, с открита фрактура и е на самия връх Мусала. Установихме контакт с наш колега, който работи горе като метеоролог и разбрахме, че човекът е с две фрактури, че има съмнения за счупен таз, че положението му е критично", обясни той.

Припомняме, екипаж на вертолет „Кугар” от състава на 24-а авиационна база Крумово извърши спасителна операция на пострадал в Рила днес, 8 януари. В 15.15 ч. хеликоптерът излетя за района на метеорологичната база под връх Мусала, където парапланерист е претърпял инцидент.

Екипажът успешно транспортира пострадалия до УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, където в 16.25 ч. пациентът е бил поет от специализиран медицински екип.

Спасителната операция беше проведена след искане от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Мъжът е един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания.