България вече е бракувала над 2 млн. дози ваксини срещу Covid-19 на стойност над 50 млн. лева. В началото на 2023 г. изтича срокът на годност на още 1.5 млн. дози ваксини на Pfizer/ BioNTech и и 8800 ваксини на Moderna и те ще трябва да бъдат бракувани и унищожени. Стойността им също е около 50 млн. лв. Това бе съобщено в парламента от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той обяви, че България настоява пред Европейската комисия да бъдат прекратени договорите за доставка на нови ваксини срещу Covid-19. Меджидиев посочи, че е изразил позицията на заседанието на Съвета на министрите по здравеопазване в ЕС на 9 декември миналата година.

“Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им”, каза Меджидиев. Той поискал от ЕК да се помисли за възможността да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини.

Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той.