„Една изключително важна и добра новина за Бургас в началото на годината. За първи път Софийския университет разкрива филиал и той ще бъде тук в Бургас. Разбира се, първите специалности, които вече са одобрени с учебен план, са по религия и теология. Представителите на нашето православно духовенство предоставиха цялата база на православните храмове в Бургас за част от учебния процес.“. Това заяви по повод вчерашното решение на Министерски съвет да одобри откриването на филиал на СУ „Св. Климент Охридски“ в морския град.

„Следващата седмица ще имаме с ръководството с предложения за учебните програми. Община Бургас има няколко готови варианта да предложи за база, убеден съм, че ще намерим най-подходящата за учебния процес.“, добави кметът.

„Първо ще проведем среща с ръководството на Богословския факултет на университета. Общорелигиозни ще са специалностите, може би ще има и някои профилирани. Винаги има нужда от такъв факултет. Под Божието слънце има място за всеки. Градът има нужда от духовна просвета и откриването на нови специалности. Младите хора трябва да бъдат обучавани в България, а не само да бъдат в чужбина.“, казаха представители на бургаското духовенство.