Бурята в САЩ не е прецедент, но е една от най-силните, които американците са преживявали. Това каза климатологът д-р Симеон Матев пред Nova News.

Той поясни, че Бъфало е един от най-снежните сред североизточните щати. „Според мен става дума за недобра оценка на ситуацията, много хора не са били подготвени за самите условия. Големият брой жертви не е характерен за такъв тип бури“, каза Матев. Вероятно празниците и предишният по-топъл период са направили хората по-малко бдителни, смята той.

Да има сняг по време на празниците в България се оказва изключение, което става все по-явно през последните 15-20 години, анализира експертът. „Това са климатичните промени. Въпросът е какъв дял има човекът в тях. Сняг няма дори в планините и това е стряскащо“, заяви той.

"Може би след средата на януари ще започнат да се пренасят по-студени въздушни маси и снеговалежи ще има, поне в планините", посочи той.

"Очаква ни едно много приятно време. Сега много се пътува, времето е благосклонно към нас, най-опасното в следващите дни ще бъде мъгла. Хубавото е, че мъглите не са особено трайни. Тези места с мъгли ще бъдат под 10% от територията на страната.

Температурите през деня са от 8 до 15 градуса. Това ще се запази до 2-3 януари, когато ще има вече повече облаци, а към 5-6 очакваме температурите да започнат да се понижават. Пак ще си останат малко над норма. Истинска зима преди 10 януари на хоризонта не се вижда", обясни той.

2023 г. ще бъде поредната, която ще бъде по-топла от нормалното, прогнозира климатологът.

Около 6 януари ще има застудяване, но сериозни валежи не се очакват. Повече от 5-10 см сняг за планините не се очакват. Така ще бъде 2-3 дни, след което ще има затопляне.

"По-сериозни зимни изпълнения от страна на времето се очакват в началото на второто десетдневие. Това не означава Сибир, не означава нещо кой знае какво. Напротив, януари по всяка вероятност ще бъде по-топъл от обичайното", каза Матев.

"Януари няма да е пролет", допълни той.

По думите му, и лятото ще бъде по-топло от обичайното.