В клоновете на “Български пощи” в малките населени места ще правят първичен медицински преглед, например измерване на кръвно налягане и температура, след което чувстващите неразположение ще се свързват онлайн от пощата с лекар от големия град, който да им даде здравни съвети. Това е само една от новите функции на пощите, за които служителите им ще преминат допълнително обучение, а проектът е заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Телемедицинските услуги, както са заложени в Плана, ще са факт до 2026 г. В пощите ще можем още да сменяме документите си за самоличност, както и да зареждаме електрически автомобили на монтирани за целта станции.

За да стане факт това обаче трябва да бъдат преодолени редица рискове за изпълнението на Плана, които могат да доведат до липса на финансиране и съответно неизпълнение на заложените проекти, обясниха от Института за пазарна икономика (ИПИ). Сред най-големите препятствия за изпълнение на Плана са политически и административни рискове - политическата нестабилност, честите избори, невъзможността да се състави редовен кабинет, закъснение при приемане на нормативни актове, липсата на капацитет в администрацията, проблеми при планиране и изпълнение на обществени поръчки и дори саботаж на определени реформи от страна на чиновниците.

Проектните рискове, които могат да попречат на изпълнението на Плана, са закъснение в подготовката на обществените поръчки, липсата на достатъчен брой кандидати и изпълнители, трудност за намиране на частно съфинансиране, негативно мнение на заинтересовани страни, липса на съдействие, затруднение в идентифициране и мотивиране на достатъчен брой клиенти/бенефициенти на планираните услуги. Повечето от тях обаче ИПИ оценява като средни рискове.

Най-сериозният икономически риск е високата инфлация, която може да повиши цените по цялата верига на доставки и оттам да превърне вече договорените проекти в неизгодни за изпълнителите заради по-високите цена, както се случи и с подписаните през последните две години строителни контракти.

Външните рискове като войната в Украйна, евентуални фалити на страни или банкови институции от ЕС към момента оказват слабо влияние за изпълнение на Плана, посочват от ИПИ. Сред посочените рискове са липсата на достатъчно хора с капацитет, които да получат дигитални умения, неразбирателство между съседите за изпълнение на проектите за саниране, трудности и неясноти относно изпълнението на мерките за подобряване работата на спешната помощ чрез реформа на системата на телефон 112 и доставката на въздушни линейки-хеликоптери.