В разговора помежду си те отчетоха свършената досега работа по проекта който се изпълнява от Eлектроразпределение Юг (част от групата на EVN България) в партньорство с БДЗП (Българското дружество за защита на птиците)

5.5 млн. eвро ще бъдат вложени в прокарването на над 50 километра електропроводи под земята в района на влажните зони около Бургас. Това стана ясно по време на среща между кмета на община Бургас Димитър Николов и представители на ръководството на EVN: Александър Сипек - председател на Съвета на директорите, и Калина Трифонова - заместник-председател. Проектът -„Безопасна мрежа за бургаските езера“ (LIFE Safe Grid for Burgas) се финансира по програма LIFE на Европейския съюз и обхваща Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро. Негова основна цел е защита на птиците във влажните зони около Бургас чрез премахване на въздушните проводници и вкарването им под земята.

По време на срещата стана ясно, че в част от дейностите, свързани със съгласувателни процедури и разрешителни режими, се отчита забавяне. Предвид на това, че навременното им издаване е от съществено значение за спазване на сроковете, залегнали в плана на проекта, одобрен от Европейската комисия, ЕVN и Община Бургас заедно ще търсят съдействие от съответните ведомства и институции за преодоляване на проблемите и успешното довършване на проекта.

„Това е в интерес на кварталите „Черно море“, „Рудник“, „Банево“, „Ветрен“, „Сарафово“ и други населени места в нашата община, защото с изпълнението на проекта ще бъде ограничен броят на авариите, причиняващи смущения в електрозахранването. Не по-маловажна за нас е и екологичната част. От години рекламираме Бургас като град на птиците и една от най-важните спирки в миграционния им маршрут. Така че бихме искали все по-малко от тях да загиват от токов удар или сблъсък с въздушни електропроводи.“, коментира кметът Димитър Николов.