Шенген е изключително интересна тема. България наистина е направила всичко и тя е завършила своята техническа готовност по време на правителството на Бойко Борисов, с министър Цветан Цветанов. Това коментира в интервю за „Събуди се” Димитър Георгиев за първи път, след като беше освободен като шеф на ДАНС преди година.

Влизайки в Европейския съюз, той посочи, че сме започнали подготовката си за присъединяване към Шенген. „В резултат на това изградихме много неща. Бяха обучени над 40 000 полицейски служители. Това обучение сега дава своя резултат”, разясни още експертът.

„Страната ни е готова и заслужава да бъде приета в Шенгенското пространство. Нидерландия е държава, която винаги чувствително е разглеждала този въпрос, в зависимост от други причини, които не са в България”, допълни той.

Георгиев обясни, че е бил в нидерландския парламент, където е направил презентация какво е свършила България. „Отговорили сме на всички поставени въпроси. Но в един момент се разбира, че поради други причини, вероятно с вътрешнополитически аспект, се взима решение, което да запази стабилността на Нидерландия и на правителството”, подчерта Георгиев.

Той е на мнение, че президентът е направил всичко възможно по темата „Шенген”. „Перфектно си свърши работата и защитава българската позиция. По-лесно щеше да му бъде, ако имаше едно общо политическо становище, което да се каже „Да, ние подкрепяме”, смята още бившият шеф на ДАНС.

Георгиев коментира и защо Германия, например, не казва нищо за българската гранична полиция: „Когато изграждахме граничната си полиция, това стана с помощта на експерт от Германия. Той беше в МВР през цялото това време, докато станахме готови за Шенген. Имахме и експерт от френската полиция, който ежедневно работеше с министрите”, поясни той.

Именно за това Георгиев счита, че Франция и Германия не казват, че България има проблем, защото знаели, че структурата е изградена по същия начин, по който е направена в техните държави. „Взели сме най-добрите практики от Шенген”, категоричен е той.

Георгиев напусна директорския пост в ДАНС по време на служебния кабинет „Янев”. „Със Стефан Янев съм работил и прекрасно се разбирам с него. Просто това е една преценка към настоящия момент, която се предполага, че се е отразила добре на ситуацията и е запазила агенцията да работи без сътресения”, обясни той.

Източник и кадър Нова тв