Причините за сагата "Шенген" са вътрешнополитически и икономически. Вътрешнополитически - голяма част от страните от Западна Европа, включително Австрия, имат огромен проблем с нелегалната миграция на тяхна територия, не казват истината и им трябва някой, който може да бъде обвинен и посочен - източноевропейци - българи и румънци, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутът Ангел Джамбазки.

По думите му има и икономически причини - невлизането на България в това пространство струва на страната ни 100 милиона на година на нашия превоз, бизнес, защото нашите камиони чакат по европейските граници.

"Къде е европейската солидарност? Неприсъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство нанася щети на българската икономика и пряко бърка в джоба на българските граждани", отбеляза Джамбазки.

Според него оградата на границата върши своята работа категорично, но Джамбазки подчерта, че е необходимо да бъде по-добре поддържана.

Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България", добави, че на възпиращото съоръжение трябва да бъде подобрена на комуникацията, както и да се осигури оборудване на "Гранична полиция". Трябва да се дадат отговори защо Румъния изпревари България последните години", каза още Цветан Цветанов.

Източник и кадър БНТ