4 години затвор получи шофьорът на автобуса, който на 28 февруари 2020 г. по пътя Бургас-Созопол причини смъртта на 22-годишния Тодор Тодоров и 46-годишната кметица на созополското село Присад Ванча Байлова. Двамата бяха пометени от автобуса, докато оглеждали щетите от катастрофа между собствените им автомобили.

Бургаският окръжен съд призна подсъдимия Камен Филипов за виновен в това, че нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2 изречение първо от Закона за движението по пътищата - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, ... със състоянието на пътя, ..., с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие“. Според съда той се е движел със скорост 105 км/ч, допуснал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Камен Филипов за невинен и го оправда по обвинението да е извършил деянието вследствие на нарушение на разпоредбата на чл. 21, ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за движението по пътищата – превишаване на максимално допустимия лимит на скоростта.

Делото бе гледано по реда на Съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 2 от НПК. Подсъдимият призна всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина. При постановяване на своята присъда, Окръжен съд – Бургас се ползва от събраните доказателства в досъдебното производство и направените самопризнания от подсъдимия. Пострадалите лица, М. К., Н. Т., С. Б. и Г. Т., бяха конституирани от съда като частни обвинители. По време на съдебните пледоарии, Камен Филипов изрази съжаление за стореното и съболезнования към близките на пострадалите.

Държавното обвинение пледира за налагане на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 години, преди редукцията по чл. 371, т. 2 от НПК, както и Камен Филипов да бъде лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Поверениците на пострадалите лица пледираха за наказание от 12 години „Лишаване от свобода“ и лишаване от право да управлява МПС за максималния предвиден в закона срок. Те изтъкнаха като оттегчаващо вината обстоятелство невнимателното шофиране от страна на Камен Ф.

Защитата на Камен Филипов пледира подсъдимия да бъде оправдан от съда по отношение на нарушението по чл. 21, ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за движението по пътищата. Според тях, смегчаващо вината обстоятелство е, наличието на съпричиняване, неправомерно поведение на двамата пострадали и принос за достигането до фаталния резултат.

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата спрямо Камен Ф. мярка за неотклонение „Подписка“ и „Забрана за напускане на пределите на страната“.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.