Мащабен семинар на тема „Предизвикателството рядко заболяване” привлече в Бургас топ специалисти и студенти по медицина от цялата страна. Организатори на събитието, което се провежда днес в аулата на Медицинския факултет, са Национален Алианс на хора с редки болести, университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Асоциация на студентите по медицина – Бургас, Национална асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон.

Лекторите са истински светила. Сред тях са проф. Коста Костов, д.м., който е родом от Бургас, и който говори на тема „Прогресивна белодробна фиброза”; зам.-министърът на здравеопазването д-р Лидия Чорбанова, която участва с доклад на тема: „Създаване на условия и механизми за провеждане на пренатален и неонатален скрининг, и скрининг на социално значимите заболявавания чрез Плана за възстановяване и устойчивост”. Сред останалите известни имена са проф. Ива Стоева, д.м.; проф. Доброслав Кюркчиев, д.м.н; д-р Пенка Златанова; д-р Николай Миринчев, д-р Милена Василева, проф. Людмила Матева, д.м.н; доц. Даниел Петков; доц. Гергана Петрова, д.м.

„Радвам се, че след пандемия и прекъсване от 2 години, отново всички сме заедно, за да говорим за проблема редки болести. Сред нас има и студенти по медицина, на които искам да каже, че са бъдещето и се надявам това бъдеще да е по-добро за хората с редки заболявания. Причината е, че за десетте години, в които организираме подобни семинари, разбирането на темата се увеличава все повече”, каза Владимир Томов, председател на Националния Алианс на хората с редки болести. Той поднесе благодарности към университета, организаторите и лекторите.

„За първи път сме домакини на подобно събитие, което е голяма чест за нашия университет. В програмата има и наши преподаватели. Пожелавам Ви да научите много за хората с редки болести”, заяви деканът на Медицинския факултет проф. Христо Бозов при откриването на форума. Той получи благодарествена грамота.

Днешното събитие има за цел да популяризира редките болести и тяхното значение, тъй като повече от 30 милиона души в Европейския съюз страдат от тях.

„Според статистиката на СЗО 5% от населението на България е засегнато от редки заболявания. Със събитие като това представяме проблема пред бъдещите лекари, които в момента се обучават, както и пред специалистите по здравни грижи. По този начин се стремим да подобрим осведомеността им, тъй като по тази тема липсва достатъчно информация. Оттам идват и проблемите с разпознаване на заболяването, диагностиката и назначаване на терапия, ако има такава, тъй като 95% от тези заболявания са без открита терапия. Тогава трябва да се обърне внимание и тези хора да бъдат подкрепени с рехабилитация, психологическа помощ и социална адаптация. Разбира се трябва да се подаде ръка и на семействата им, защото при хронични заболявания освен конкретният пациент, е засегнато и семейството му. Надяваме се и в бъдеще да продължим да си сътрудничим с университет „Проф. д-р Асен Златаров””, каза за Бургасинфо Владимир Томов.

Организатор за Бургас е Полина Мандаджиева от Национална асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон. Тя има голям опит в организирането на събития в тази сфера и е много уважавана.

„За нас е важно, че успяхме да привлечем студенти както от Бургас, така и от София, Варна и Пловдив. Именно това е целта на тези събития – да увеличават информираността за заболявания, които са трудни за диагностициране”, сподели Мандаджиева. Аулата на медицинския факултет бе пълна с млади хора, които освен с известни лекари, можеха да се срещнат лице в лице и с пациенти, страдащи от съответните заболявания, които също присъстваха на събитието.