Границата не е добре технически обезпечена. Това обясни вътрешният министър Иван Демерджиев по време на изслушването си в НС във връзка с предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти.

За последните 10 години щатът на „Гранична полиция” е намален с около 1300 човека, обясни още Демерджиев.

Той обяви, че ще има постоянно действаща работна група с Турция, която ще се занимава с всички проблеми, свързани с границата и нейното опазване.

„Много добре осъзнаваме, че този поток няма да намалее. Тенденцията, за съжаление, ще бъде към увеличаване на този поток - непрестанен, вместо намаляване и отпадане на натиска. За последните 10 години щатът е намален с около 1300 човека. Проблемите са, че хората, които отиват там, не познават района, ползват други тактики, обучени са по друг начин”, заяви Демерджиев.

„По-рано в годините е отчетен този проблем, платеният извънреден труд е повече от разходите, които щяха да се направят, за да се обучат гранични полицаи”, смята вътрешният министър.

„Ще бъдат назначени допълнително над 1200 граничари във възможно най-кратки срокове”, каза Демерджиев.

Задвижени са обществени поръчки, тъй като има проблем и с автомобилите. Полицаите ще бъдат обучени за работа с дълго оръжие, тоест автомати, каквито в момента на границата имат само военните.

„Проблемът с дългото оръжие и неговото внедряване е липсата на достатъчно обучени хора в състава на „Гранична полиция”. Ще ги обучим. Освен техническо обезпечение, ще се осигури и всичко друго, необходимо за защита на граничните полицаи”, заяви Демерджиев.

Източник и кадър Нова тв