Български лекарски съюз поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Това обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Основната причина за искането е липсата на добър диалог в преговорния процес по Националния рамков договор. Преди седмица служебният министър на здравеопазването обяви, че ще се иска увеличение на клиничните пътеки с 8%. Днес на заседание на НЗОК е било разгледано увеличение на пътеките с 12% за трите месеца до края на годината и после трайно увеличение с 8%. Искането на БЛС е увеличението да е с 18%.

“Има липса или по-скоро имитация на преговори и административно-командно отношение от страна на НЗОК”, каза Иван Маджаров.

В тази връзка Български лекарски съюз излиза от преговорния процес за обсъждането на предстоящия Национален рамков договор, допълни той и каза, че в страната назряват протести.

Преди три седмици на среща, инициирана от служебния здравен министър Асен Меджедиев, Надзорният съвет на НЗОК и БЛС водиха разговори за увеличение от 12 до 20%, което трябваше да залегне в нов анекс.