Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари в товарен автомобил.

Камионът с чужда регистрация пристигнал на Митнически пункт Лесово на 7 ноември 2022 г. на входящо трасе от Турция, управляван от турски гражданин. Според представените документи е превозвал азотен тор - карбамид от Турция за Финландия през България. В зоната за митнически контрол шофьорът е заявил, че няма друго за деклариране освен посочения в документите товар.

По метода „анализ на риска” служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” селектират товарния автомобил за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите установяват зона с подозрителна плътност в най-вътрешната предна част в товара. При последвалата физическа проверка са открити в маркираната зона картонени кашони съдържащи общо 5000 кутии недекларирани цигари с търговски марки Parliament и Marlboro, всички с турски акцизен бандерол. Установено е, че цигарите са собственост на шофьора на автомобила.

Контрабандните общо 100 000 къса цигари са иззети. Срещу турския гражданин с инициали S. K. е съставен акт за установеното нарушение на Закона за митниците.