Чест е за мен да ви приветствам с професионалния празник на българската полиция – Архангеловден. Днешният празник обаче не е като другите. Мъчителен е моментът, в който осъзнаваме каква тежка загуба претърпяхме на 25 август тази година. Загубата ни бе повече от огромна, жестока, нереална и отрезвяваща. Мъжете плачат, не само понякога. Мъжете също имат раними сърца. Те знаят какво е да загубиш, без право на реванш. Това заяви директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов по време на тържественото отбелязвяне на професионалния празник на полицейските служители, който е утре – Архангеловден. Официалната церемония се проведе днес пред сградата на ОДМВР на бул. „Христо Ботев“ в Бургас.

„Има мигове, в които колкото и да огромно да е нашето желание нещо да се промени, съдбата е неотклонима, а загубата е безмислостна. Бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев бяха едни от нас – с огромната си енергия, борбеност и изключителен професионализъм, всеотдайни и сърцати мъже, за които думите чест и достойнство не бяха празни фрази. Увличаха всеки около себе си със своята жизненост, със своята целеустременост, като правеха и невъзможното да променят живота към по-добро и по-светло. Днешният празник посвещаваме на тях – двамата бургаски полицаи, които имахме честта да познаваме и за които можем да кажем само най-добрите и най-сърдечните думи. Колеги, ще Ви помним винаги и ще се стремим да защитим подвига Ви и паметта затова, че сте отдали целия свой съзнателен път за добротата и справедливостта. Поклон пред светлата Ви памет!“, каза още старши комисар Калоянов.

За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (ст. стил св. Архангел Михаил). Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.