5 новопристигнали от Украйна бежанци са били настанени във фургоните в двора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ - Елхово, оборудван като специален дом за принудително настаняване (задържане) на незаконно пребиваващи чужденци. Това посочва БХК в свое съобщение, публикувано на официалния сайт на гражданската организация. В групата, подчертават оттам, има десет деца, едно от които бебе.

„Центърът в Елхово е изграден от метални фургони, част от които през лятото все още не бяха свързани с канализация, течаща вода и електричество. Не е ясно дали към днешна дата тези проблеми са отстранени. Отопляват се с конвекторни печки, които не са безопасни за деца. Липсват базови битови условия, няма и възможност за осигуряване на топла храна, единствено допустима по закон за изхранване на деца. Липсва какъвто и да било достъп до административни и социални услуги, неясно е как и дали изобщо ще има организирана медицинска помощ на място“, подчертават от БХК. И настояват за отговор на следните въпроси:

-Кой е разпоредил настаняването на новопристигащи от Украйна бежанци в центъра за задържане на МВР в Елхово?

-Как ще се осигурят основните нужди – гарантирани по закон и разписани в хуманитарната програма на правителството – на уязвимите групи, каквито са и децата?

-Кой на място отговаря за обгрижването на тези хора, какъв е бюджетът за издръжката им и какво включва тя?

- Колко дълго ще останат хората там?

БХК иска спеша среща с ръководството на определената от служебното правителство нова Временна оперативна група, отговорна за координацията на дейностите за украинците под временна закрила.