Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили задълженията си или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления. Това каза в Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев във връзка със смъртта на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които загинаха в морския град, опитвайки се да спрат автобус с нелегални мигранти. Докладът на Инспектората в тази връзка е предаден на 28 октомври на Окръжна прокуратура – Бургас, за да прецени има ли данни за престъпления. Министър Демерджиев даде днес в тази връзка брифинг в Бургас, като каза, че в деня на трагедията е обещал на близките на двамата полицаи да бъде направена пълна проверка и да бъде открита истината за всички обстоятелства, които имат отношение към смъртта им. Тази проверка е била възложена на Инспектората.

„Най-фрапиращи нарушения са допуснати от служители на Гранична полиция. В доклада се съдържат имената на директор на РДГП, началник на ГПУ- Бургас, началник на ГПУ-Малко Търново, зам. началник на ГПУ-Малко Търново. Тези лица, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени, задържани неофициално, но фактически задържани предишния ден, били са освободени. И след като са освободени, стигнали са до Харманли, взели са втори автобус, върнали са се тук и са извършили това, което знаем всички. Не е подадена информация, която е трябвало и е могло да бъде подадена 17 минути преди инцидента. Подадена е 3 минути преди това и действията на двамата служители трябва да се третират в аспекта, че те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се приближава към тях, без да знаят, че той не се подчинява на полицейските разпореждания, без да знаят, че се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат.“, каза министър Демерджиев.

Той обясни, че преди инцидента каналджиите са били задържани, отведени в управление на Гранична полиция, там е работено с тях, след което са били пуснати и са си тръгнали. „Не мога да знам с какъв мотив са освободени. Според хората, които са ги освободили, не е имало доказателства, с които могат да ги задържат. Според Инспектората, който извърши проверката, те е трябвало да бъдат задържани в този ден“, каза той.

Министър Демерджиев съобщи за действия на гранични полицаи, които са свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали мигранти на територията на страната. „Тези материали ще бъдат предадени на прокуратурата, за да се вземе отношение по тях. Всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени, ще им бъдат наложени съответните наказания, но моля да не забравяте, че има стотици служители на Гранична полиция, които много съвестно и точно изпълняват задълженията си, отдадени са на това, което правят. Няколко души са тези, които са установени със специални разузнавателни средства.“, каза той.

Министърът заяви, че повечето от служителите, за които има данни за нарушения, са отстранени от работа и към момента, утре ще приключат и самите дисциплинарни производства. „Един е подал молба за напускане, предполагам, че има връзка с инцидента и е знаел добре какво ще се установи, двама са командировани. Основна част от високопоставените не са на работните си места и в момента. При преценка на прокуратурата – ще носят наказателна отговорност.“, добави той.