Пълни зали с ученици гледаха "Железния светилник", благодарение на своите преподаватели.

"Днес, в Деня на будителите, искам да изкажа благодарност към всички будители и специално, към преподавателите, които палят обичта към театъра и изкуствата в своите ученици", споделя Маруся Русева, управител на “Арт Ателие” и дългогодишен двигател на театралния живот в Бургас.

Повод за думите ѝ са впечатленията ѝ от сътрудничеството с управата и педагогическия състав на много училища през годините.

На 17 октомври "Железният светилник" два пъти последователно напълни с публика голямата зала на Културен дом на НХК. Над 800 деца, преподаватели, бургазлии и гости на града от всички възрасти гледаха и аплодираха постановката по Талев, в изпълнение на великолепните актьори на театър "Българска армия". Истински рекорд, за последните няколко години, доминирани от пандемията и редуцирания културен живот и активност.

Най-силно присъствие на поставянето на изключителния български роман на бургаска сцена, имаха учениците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. Присъствието им е благодарение на усилията на двете им учителки по литература - Силвия Христова и Невена Господинова. Подобна организация правят и редица други изключителни преподаватели - Марияна Ведричкова води учениците от АЕГ "Гео Милев", Женя Гюлева от Професионалната гимназия по туризъм, Пролетина Иванова от СУ "Константин Преславски", Катя Пухова от НЕГ "Гьоте", Даниела Йорданова от Професионалната гимназия по химични технологии, Коста Славов от СУ "Свети Свети Кирил и Методий", Роси Тозлукова от Музикалното училище, Даниела Чавдарова от ПГ по компютърно програмиране и иновации, Павел Чепов от Търговската гимназия и Минка Кюркчиева от Строителния техникум.

„Поклон пред всеки един от тези преподаватели, които отделят време и усилия, за да подкрепят връзката, пътя на децата към театралното изкуство. За мен всички те са част от днешните, съвременни будители на България. Златка Димитрова от Руен доведе 54 ученици! Представяте ли си, каква организация е нужна, за да организираш документално, логистично, всякак подобно гостуване от град, на 50 км от Бургас. В същото време, децата от училища, които са на 5 минути от залата, не дойдоха да гледат тази толкова знакова постановка – поради липса на организация. Ще си позволя да споделя мнението си, че днес, повече от всякога, учителската професия е не просто работа, а мисия – за подкрепа на децата, изграждане на ценности, осигуряване на досег с живите изкуства, традиции. Да ги спечелите за подобни събития, да запалите искрата и ищаха за изкуство в тях, във времена доминирани от технологиите, е повече от достойно за адмирации постижение. Сърдечни благодарности към всички съвременни будители, които неспирно вървят в тази посока“ – споделя Маруся Русева.

Това е 13-тото гостуване на „Железния светилник“ на бургаска сцена. Премиерата на постановката е на 1 март 2012 г., когато отново и двете представления за деня са при пълни зали. И тогава най-високо е присъствието на децата от Математическата гимназия в Бургас.

Честит празник, будители!