„Дълбока почит към всички радетели за развитието на българската просвета и култура. Към всички онези, които последваха примера на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон... Към всички даскали, духовници, съвременни учители, учени, творци, читалищни и библиотечни деятели, към вас- хората на изкуството. Честит Ден на народните будители!“ се казва в поздрав от кмета на Бургас Димитър Николов днес, когато отбелязваме Денят на народните будители и когато честваме на делото на българските просветители.

„Днес прочетох интервю с един голям приятел на Бургас- доц. Георги Бърдаров, който казва, че за него, съвременните будители са тези, които работят с младите хора. С бъдещето на страната ни и на света.

Познавам много, много съвременни будители. Рядко изразяват мнение в социалните мрежи. Работят тихо, предават знания, учат на любов към изкуството, към природата, преподават и наука, но и ценности, и стоят далеч от прожекторите. Засяват зрънцата в сърцата на другите, не парадират с това, защото не живеят с чувството за героизъм и мисия, а на увереност, че това е смисъла на човешкото съществуване.

Ако всеки от нас е будител дори за един човек, ако му е предал вяра, знание и е просветил живота му в труден момент, значи е изпълнил дълга си.

Честит празник, съвременни будители!“, се казва в поздрава на кмета Николов.